Ovo je samo početak tropskog talasa - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Ovo je samo početak tropskog talasa

Tropsko ljeto počelo je u Republici Srpskoj, a aktivirano je i narandžasto upozorenje. U mnogim krajevima temperatura je čak 38 stepeni. Pri izlasku na otvoreno preporučuje se maksimalna zaštita od UV zračenja, boravak u hladu, kada god je to moguće.

Meteorolozi kažu – ovo je samo početak tropskog talasa, jer se u narednim danima očekuju temperature do 40 stepeni Celzijusa.

S obzirom da tek nastupa period izuzetno visokih temperatura vazduha građani treba što manje vremena da provode na otvorenom. Preporučuje se boravak u zatvorenim i rashlađenim prostorijama, izbjegavanje većih fizičkih poslova, uzimanje više tečnosti.

“U utorak, srijedu i četvrak temperature će dostizati 38 podiok, a ponegdje i koji stepen više, dok će noći biti tropske sa temperaturama koje neće padati ispod 20 stepeni”, rekao je za RTRS Božidar Perovanović iz Hidrometeorološkog zavoda RS.

Nadležni apeluju na pridržavanje preporučenih mjera, posebno roditelji koji u ovom periodu treba da zaštite djecu tokom njihovog boravka napolju, ali i u parkiranim vozilima.

Ne napuštati klimatizovani prostor u najtoplijem dijelu dana
Institut za javno zdravstvo Republike Srpske podsjetio je građane da u najtoplijem dijelu dana ne napuštaju zatvoreni klimatizovani prostor bez prijeke potrebe i da sve teže kućne poslove obavljaju ujutro ili uveče.

Ukoliko se izlazi vani, preporučuje se nošenje lagane odjeća od prirodnih vlakana, svijetle boje.

Neophodno je obezbijediti redovan unos tečnosti u toku boravka na toplom, te smanjiti intenzitet fizičke aktivnosti ili vrijeme izloženosti dejstvu povišene temperature.

Preporuka je da se smanji unos kofeinskih napitaka i alkoholnih pića, jer djeluju kao diuretici, odnosno uslovljavaju dodatni gubitak vode.

Licima starijim od 65 godina savjetuje se da često piju tečnost, bez obzira na to da li su žedne.

Treba jesti umjereno i ishranu bazirati na djelimično obrađenim žitaricama, kuvanom krompiru i riži, povrću i voću, ribi, bijelom mesu, jogurtu, a izbjegavati slatku, zatim masnu i jako začinjenu hranu.

Građanima sa zdravstvenim problemima savjetuje se da zatraže pomoć i savjet svog porodičnog ljekara.

mondo.ba

Danas objavljeno

Zaharova podsjetila na 1999. godinu: “SAD i NATO su uništili”

Vanja A

Ruski “Avangard” neuništiv: Japan i SAD ipak prijete?

Vanja A

Pronađeno tijelo na obali Drine

Vanja A

Ostavite komentar