Ovo je razlog zbog kojeg ne biste trebali trčati s moblnim telefonom u ruci - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Ovo je razlog zbog kojeg ne biste trebali trčati s moblnim telefonom u ruci

BILO da mijenjate muziku ili pratite potrošnju kalorija, postalo je prilično uobičajeno trčati s mobilnim u ruci. No, ta navika možda šteti vašim rezultatima, ali i tijelu.

“Bilo da je riječ o mobilnom, boci vode, ključevima, majici ili nečem trećem, dok trčite s predmetom u rukama, vaše se tijelo ponaša drugačije nego u slučaju kad ništa ne držite”, kaže fitness urednik časopisa Men’s Health Todd Liubinskas.

Prosječni pametni telefon težak je nekoliko stotina grama. Iako se to ne čini puno, čak i mala neravnoteža u preraspodijeli težine dok trčite može imati sitne učinke.

“Kad trčite, cilj je održati dosljedan ritam. Jednaka raspodjela težine i zamaha omogućuje ravnomjernije trčanje. Kad nešto imate u ruci, to uzrokuje asimetriju stila trčanja na koji ste navikli”, pojašnjava Liubinskas.

Ona ruka u kojoj držite određeni predmet biće teža i vaše tijelo će pokušati nadoknaditi neravnotežu radeći napornije na određenim mišićima. To može dovesti do naprezanja i povreda, posebno ramena, kukova i koljena.

Rješenje?

Ostavite sve suvišne predmete kod kuće ili u automobilu, uključujući i telefon. Povedite prijatelje na trčanje i razgovarajte umjesto da gledate u mobilni. Ili investirajte novac u pojas za koji se može zakačiti mobilni.

Index

Danas objavljeno

EMA: Vakcine ne izazivaju komplikacije kod trudnica

Vanja A

Ljut je ali pomaže kod prehlada, jača memoriju i imunitet

Vanja A

Pileća džigerica u suvom vratu

Vanja A

Ostavite komentar