25. Februara 2022.

Ovo je Putinov plan, šah-mat u pet tačaka

Big Portal

Ruski tenkovi su, prema izveštajima sa terena, ušli u Kijev jutros, a procenjuje se da je prvi cilj Rusije da oklopnim snagama opkoli glavni grad Ukrajine, u kojem se još uvek nalazi i predsednik Volodomir Zelenski, koji je ranije rekao da neće bežati.

Američke obaveštajne službe u međuvremenu upozoravaju na ono što smatraju da je ruski plan za dalje, a namera je, kako procenjuju, “obezglavljivanje ukrajinskih vlasti”.

Prema njihovim analizama, nakon što grad bude opkoljen, američki obaveštajci veruju sda je plan da ruske specijalne snage munjevitom akcijom zauzmu aerodrom, verovatno Sikorski ili Borispolj, koji bi se nakon toga koristili kao poligon za uzletanje ruskih vojnih aviona koji prevoze vojnu silu od 10.000 padobranaca da napadnu i okupiraju prestonicu Kijeva.

Pritom bi glavni zadatak padobranskih jedinica bio da, nakon što uđu u grad, pronađu predsednika Zelenskog, ministre i parlamentarne zastupnike te ih prisile da potpišu mirovni sporazum kojim bi se kontrola nad zemljom prepustila Moskvi ili marionetskom režimu koji bi Moskva u Kijevu instalirala i podržavala.

To bi, kako se navodi, zapravo bio i završetak rata, bez potrebe da kopnene snage ruskog predsednika Vladimira Putina budu prisiljene na teške i krvave borbe kako bi vojno osvojile svaki pedalj zemlje.

Prema procenama američkih službi, Rusi su umalo plan ostvarili već prvog dana invazije, kada je 20 jurišnih helikoptera spustilo grupu vojnika na aerodrom Antonov, nedaleko od KIjeva, ali su ih ukrajinske vojne snage omele u izvršavanju tog plana.

Dalje, smatra se da bi Ruski napad na prestonicu verojatno bio koordinisan sa potiskivanjem trupa na južnim i istočnim frontovima, Krimu i Donbasu, sa ciljem blokiranja ukrajinskih oružanih snaga, tako da se ne mogu povući i ojačati odbranu grada, kažu američki obaveštajci.

Manevri takođe mogu biti praćeni bombardovanjem i akcijama sabotera koji bi ciljali električne mreže i infrastrukturu kako bi se raširila panika i stanovnici naterali u beg, pri čemu bi se presecali i saobraćajni pravci te tako otežavalo kretanje ukrajinskih snaga koje se već nalaze u Kijevu.

I ukrajinski obaveštajci misle isto

Istovremeno, kako prenosi BBC, izvor iz ukrajinske obaveštajne agencije za Ukrajinsku Pravdu takođe je jasno opisao ruski plan za zauzimanje glavnog grada, a kasnije i države, u pet koraka.

  1. Osvojiti Borispolj, glavni kijevski aerodrom, preko njega prebaciti 10.000 vojnika. U međuvremenu, plan je žestoko napadati ukrajinske trupe na granicama kako se one ne bi uključile u bitku za Kijev.
  2. Isključiti struju i komunikaciju u Kijevu i izazvati paniku.
  3. Isprovocirati egzodus izbeglica kako bi se otežali manevri ukrajinske vojske.
  4. Zauzeti vladine zgrade i parlament i naterati ukrajinsku vladu da potpiše predaju pod ruskim uslovima.
  5. Instalirati proruske lidere i podeliti Ukrajinu na dva dela. Nešto slično kao nekadašnje Istočna i Zapadna Nemačka.

(B92 Foto:Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare