7. Januara 2022.

Ovo je pravi razlog zbog kojeg su džepovi ženskih farmerki manji od muških

Big Portal

Stručnjak Emili Keler, koja se bavi modnim dizajnom već 10 godina, objasnila je da su ženski džepovi manji, ili često lažni, jer smanjuje troškove kako bi se smanjila veličina i tkanine koje se koriste.

Jedno od najčešće postavljanih pitanja o ženskoj odjeći je zašto džepovi u ženskim farmerkama i haljinama tako često nedostaju ili su veoma mali.

Dok u džepove muških pantalona mogu lako da stanu njihov telefon, novčanik, ključevi i još mnogo toga, malo je vjerovatno da ćete moći da ubacite čak i pametni telefon u džepove većine ženskih farmerki.

Koji je razlog iza velike modne nepravde?

Emili je otkrila sve kad je rekla: “Postoje 3 razloga zašto se ženska odjeća pravi sa lažnim džepovima ili bez džepova uopšte.”

Jedan – jeftinije je. Pravi džepovi koštaju više novca.

Emili je nastavila: “A sa pomamom za brzom modom, nema razloga da se pravi kvalitetna funkcionalna odjeća. Bolje su profitne marže za kompanije kada eliminišete džepove.”

“Fokus jeftine odjeće obično je vizuelna estetika i trend. Sa višim cijenama, dolaze promišljeno dizajnirani komadi sa fokusom na bezvremenost, dugovječnost, kvalitet i funkciju, umjesto trenda.”

Dva – razbija ljudski oblik.

“Pošto su ženske farmerke danas namijenjene da pristaju uz tijelo, obris dva dodatna sloja tkanine za prednje džepove je prilično vidljiv. (A na osnovu tačke br. 1, jeftina tkanina je tanja. Tako da je obris džepa veoma vidljiv.)

“Onda, ako zaista stavite nešto u te džepove, imaćete glatku siluetu nogu od gležnja do sredine butine, a onda ide kvrgava izbočina na gornjem dijelu butine.”

Tri – Džepovi postaju naborani

“Većina ženskih farmerki je napravljena sa određenom količinom rastegljive likre. Ako se koriste stvarni džepovi, tkanina se rasteže i imaćete naborane prazne džepove.”

“Znate kako se područje koljena malo rasteže? Ista stvar se dešava sa džepovima kada se istegnu sa stvarima unutar njih. I ne krivite modnog dizajnera, jer vjerovatno nije njihova krivica. Nastojimo da radimo svoj posao i dizajniramo promišljenu odjeću. Ali ono na šta se zapravo svodi je budžet. Postoji samo malo toga što možemo da uradimo.”

Istorija ženskih džepova

Dakle, prema ovom modnom dizajneru, sve se svodi na novac, ali istorija džepova u ženskoj odjeći takođe sadrži razloge zašto su tako često izostavljani.

U srednjem vijeku, i muškarci i žene nosili su torbe nalik džepovima koje su visile sa kaiševa ispod njihove odjeće, ali kako je odjeća postajala sve modernija, one su isječene od ženske odjeće.

Na media.com je otkriveno da su tokom Francuske revolucije i spoljašnji i unutrašnji džepovi bili protjerani iz ženske odjeće kako bi ih spriječili da sakriju i nose zabranjene materijale, prenosi Magazin.

Do 1790-ih žene nisu imale drugog izbora nego da umjesto toga koriste male ukrasne torbe, zvane retikule, u koje su jedva mogli da stanu marama ili novčić – to je bio početak ručnih torbi.”

Neyavisne.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare