26. Oktobra 2019.

Ovo je nastrašnija fotografija rata IKADA, godinama NIKO NIJE HTIO DA JE OBJAVI

Big Portal

Koliko bol i patnja mogu da budu užasni svjedočile su brojne ratne fotografije tokom istorije, ali fotografija koju je 28. februara 1991. godine snimio Kenet Džarek u Iraku je po nečemu bila zaista posebna, piše Ekspes.

Irački vojnik je umro u teškim mukama. Pokušao je da izađe iz vojnog kamiona preko komandne ploče i razbijene šoferšajbne nakon što je vatra progutala vozilo. Nije uspio. Ostao je zarobljen u grčevitom pokušaju da spasi goli život, dok je vatra njegovo tijelo ugljenisala, piše Blic.

https://twitter.com/CaliforniaBrief/status/545806292715978752

Tog dana Kenet Džerek je stajao ispred spaljenog čovjeka i fotografisao ga. Samo trenutak prije, taj vojnik je bio živ. Imao je ime, borio se u vojsci Sadama Huseina, imao je čin, krenuo je na zadatak. Ili je možda to bio tek obični mladić s ulica Bagdada, kojeg su regrutovali i natjerali u rat.

Kenetova fotografija bila je simbol tog Zalivskog rata, ali nikada nije ugledala svjetlost dana. Nijedan urednik u Americi nije htio da je objavi.

Upravo su ratne fotografije predmet rasprava o tome treba li ih objaviti ili ne. Ali sve one koje su objavljene imale su veliki uticaj na čitalačku publiku i izazvale antiratno raspoloženje u javnosti, piše Atlantik.

Fotografija iračkog vojnika nije bila izgubljena. Nedugo nakon što su objavljivanje odbili američki mediji, Observer u Velikoj Britaniji i Liberejšn u Francuskoj su to uradili. Ipak, došla je prekasno da bi imala značajan uticaj na publiku.

SrpskaInfo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare