Ovo je nastrašnija fotografija rata IKADA, godinama NIKO NIJE HTIO DA JE OBJAVI - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Ovo je nastrašnija fotografija rata IKADA, godinama NIKO NIJE HTIO DA JE OBJAVI

Ratne fotoreportere mnogi iz njihove branše ne smatraju umjetnicima. Ipak, mnogi od njih čak i u takvim okolnostima mogu da snime fantastične prizore i pronađu neke tragove ljudskosti u okrutnom neljudskom okruženju.

Koliko bol i patnja mogu da budu užasni svjedočile su brojne ratne fotografije tokom istorije, ali fotografija koju je 28. februara 1991. godine snimio Kenet Džarek u Iraku je po nečemu bila zaista posebna, piše Ekspes.

Irački vojnik je umro u teškim mukama. Pokušao je da izađe iz vojnog kamiona preko komandne ploče i razbijene šoferšajbne nakon što je vatra progutala vozilo. Nije uspio. Ostao je zarobljen u grčevitom pokušaju da spasi goli život, dok je vatra njegovo tijelo ugljenisala, piše Blic.

Tog dana Kenet Džerek je stajao ispred spaljenog čovjeka i fotografisao ga. Samo trenutak prije, taj vojnik je bio živ. Imao je ime, borio se u vojsci Sadama Huseina, imao je čin, krenuo je na zadatak. Ili je možda to bio tek obični mladić s ulica Bagdada, kojeg su regrutovali i natjerali u rat.

Kenetova fotografija bila je simbol tog Zalivskog rata, ali nikada nije ugledala svjetlost dana. Nijedan urednik u Americi nije htio da je objavi.

Upravo su ratne fotografije predmet rasprava o tome treba li ih objaviti ili ne. Ali sve one koje su objavljene imale su veliki uticaj na čitalačku publiku i izazvale antiratno raspoloženje u javnosti, piše Atlantik.

Fotografija iračkog vojnika nije bila izgubljena. Nedugo nakon što su objavljivanje odbili američki mediji, Observer u Velikoj Britaniji i Liberejšn u Francuskoj su to uradili. Ipak, došla je prekasno da bi imala značajan uticaj na publiku.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Prva sjednica novog Parlamenta Njemačke, Merkelova kao posjetilac

M.

Bugarska ima najniži postotak vakcinisanih, a rekordan broj zaraženih i umrlih

M.

U Srpskoj zaraženo još 268 оsоbа, preminulo 11

M.

Ostavite komentar