No kada bi morali da odaberete samo jednu vrstu orašastih plodova koju ćete konzumirati, to bi svakako trebali da budu pistaći. Oni spadaju među najstarije orašaste plodove, a još su ih rimski vladari smatrali pravom poslasticom.
Za grickanje se preporučuju kako zbog svog dobrog ukusa, tako i zbog svih benefita koje imaju za organizam, a nutricinoisti su ih nedavno proglasili najzdravijom grickalicom na svetu. Mnogo je razloga zašto bi trebali da postanu deo vaše ishrane, a ovi su sam neki od njih:
Pomoć kod mršavljenja
Pistaći ubrzavaju metabolizam i regulišu kilažu, a zahvaljujući vlaknima, belančevinama i mastima brzo stvaraju osećaj sitosti.
Čuva zdravlje srca
Pistaći dokazano smanjuju LDL ili loš holesterol i povećavaju HDL ili dobar holesterol, nakon vrlo kratkog perioda konzumiranja. Bogate su antioksidansima, poput vitamina A i vitamina E. Takođe se bore protiv upale, štite krvne sudove i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Čak i vrlo malo uzimanje ovih orašastih plodova povećava nivo luteina.
Održava zdravlje očiju
Pistaći sadrže dve karotenoide kojih nema u većini ostalih orašastih plodova, lutein i zeaksantin. Oni deluju kao zaštitni antioksidansi braneći tkivo od slobodnih radikala. Povezani su sa smanjenim rizikom od razvoja senilne makularne degeneracije, koja je vodeći uzrok oštećenjima vida i stečene slepoće.
Usporava starenje kože
Pistaći su sjajan izvor vitamina E, moćnog antioksidansa topivog u masnoći, neophodnog za održavanje integriteta stanične membrane i često preporučivanog za zdravu i lepu kožu. Vitaimn E čini sjajan posao štiteći kožu od UV zračenja, pružajući odbranu od starenja i raka kože.
Izvor: Novosti