20. Novembra 2021.

Ovo je najveća kasica prasica na svijetu!

Big Portal

Ova kasica -prasica široka je osam a visoka je 5,58 metara i teška oko 7.000 kilograma.

Pošto je na istoj visini kao četvorospratna zgrada, mali kran se koristi kako bi novčići mogli da se ubaci kroz prorez koji se nalazi na vrhu ogromne plastične svinje. Ljudi čak mogu da uđu u kasicu prasicu i vide izložbu o novcu. I što je najbolje od svega, iz nje se može izaći spuštajući se niz tobogan!

Upotreba kasica prasica je počela negde otprilike 15. veku. Kad god bi uštedeli novčić ili dva, ubacivali su ih u kuhinjske tegle koje su u to vreme pravljene od gline koja se zvala “pig” (pygg).

Ta reč je verovatno dobila ime baš po ovim domaćim životinjama koje su se valjale u blatu u kojem je bilo gline.

A onda su grnčari u 19. veku postali kreativni i napravili su kutiju za novac u obliku svinje i deca su počela oduševljeno u njoj da čuvaju svoje blago. Prvi modeli su imali samo prorez na vrhu kroz koji su se ubacivale kovanice, pa da bi se novac izvukao, morala je kasica-prasica da se razbije.

Danas kasice-prasice na dnu imaju čep koji može da se ukloni kako bi se pristupilo gotovini. U Nemačkoj i Holandiji se deci često, posebno za Novu godinu, poklanjaju kasice-prasice jer donose sreću a svinja je amajlija koja treba da osigura napredak u idućoj godini.

BN.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare