"Ovo je najopasniji trenutak za američku Vladu" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Ovo je najopasniji trenutak za američku Vladu”

Objava da su predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp, njegova supruga Melanija te visokopozicionirana savjetnica Bijele kuće Hope Hicks pozitivni na korona virus, otvorila je cijeli niz pitanja.

Tramp je otkazao skup koji se trebao održati u petak, međutim još se ne zna koliko dugo on, njegova supruga i Hicks imaju korona virus i s kime su bili u bliskom kontaktu.

Isključujući Trampa i njegovu suprugu, kojima je već utvrđena zaraza korona virusom, MSNBC piše da su s Hicks nedavno putovale sljedeće istaknute osobe: Rudy Giuliani, Ivanka Trump, Jared Kushner, Donald Trump mlađi, Kimberly Guilfoyle, Eric Trump, Lara Trump, Tiffany Trump, Kayleigh McEnany, Stephen Miller.

“The Guardian” navodi da su potpredsjednik Majk Pens i njegova supruga Karen predsjedniku i prvoj dami poslali “ljubav i molitve”, ali da nisu rekli jesu li se i sami testirali na korona virus te idu li u izolaciju. Pens i Tramp u ponedjeljak su bili u kontaktu u Bijeloj kući.

Svjetska zdravstvena organizacija navodi da je potrebno, u prosjeku, pet do šest dana da osoba nakon zaraze korona virusom počne prikazivati simptome zaraze, ali da je moguće da se simptomi pojave i unutar 14 dana.

“The Guardian” piše da je Hicks, prema svemu sudeći, oboljela u srijedu, odnosno da se tog dana počela osjećati loše.

Prema Zakonu o sukcesiji iz 1947. godine, ako predsjednik SAD-a iz nekog razloga ne može obavljati svoju dužnost, preuzima je potpredsjednik. U slučaju da je ni on ne može obavljati, sljedeći po redu je predsjednik Predstavničkog doma Kongresa, a tu dužnost trenutno obavlja Nancy Pelosi iz Demokratske stranke.

CNN-ov medicinski analitičar, dr. Jonathan Reiner rekao je u četvrtak da bi Pelosi trebala biti u izolaciji u slučaju da Tramp i Pens obole od korona virusa.

“The Guardian” piše da je potparol Bijele kuće Kayleigh McEnany u maju rekla da se Trampova vlada ne priprema za mogućnost da Pelosi preuzme dužnost predsjednice.

Analitičarka CNN-a za nacionalnu sigurnost Samantha Vinograd rekla je da ova situacija “crveno upozorenje” s obzirom na to šta bi se sve potencijalno moglo dogoditi.

“Ovo je možda najopasniji trenutak s kojim se američka vlada susrela. Predsjednik Tramp boluje od smrtonosnog virusa. Cijela situacija djeluje kao nešto što bismo gledali u epizodi serije “Domovina”. Predsjednik boluje od smrtonosnog virusa, mora ići u karantin. Ne može u potpunosti izvršavati svoje dužnosti”, navela je Vinograd.

“S obzirom na to s koliko on osoba stupi u kontakt svakog dana a da ne nosi masku, logično je da su drugi visokorangirani državnici unutar nacionalno-sigurnosnog aparata možda, takođe, zaraženi korona virusom. U najboljem slučaju, niti oni neće moći izvršavati svoje dužnosti. Američka vlada je nevjerojatno ranjiva u ovom trenutku, nemamo puni sastav na raspolaganju i to znači da u funkcionisanje nacionalne sigurnosti ima rupa zbog ove dijagnoze (predsjednika Trampa).”

“The Guardian” piše da australski stručnjak za korona virus Norman Swan tvrdi da se stopa smrtnosti koja prijeti pretiloj osobi staroj 74 godine, kreće između sedam i 18 posto.

Ljekar Barry Dixon, stručnjak na polju intenzivne njege iz bolnice St. Vincent u Melbourneu u Australiji, tvrdi da bi se Trampov rizik od smrtnog stradavanja povećao kada bi dodatno obolio od upale pluća.

CNN, takođe, izvještava da su američki berzovni indeksi Dow, S&P 500 i Nasdaq pali nakon što je objavljeno da Tramp i prva dama imaju korona virus.

(Agencije)

Danas objavljeno

Sebastijan Kurc se povlači iz politike

M.

U naredna tri dana kontrola vozača pod dejstvom alkohola i droga

M.

Slupao automobile na parkingu u Banjaluci i pobjegao

M.

Ostavite komentar