Ovo je najlepši grad na svetu prema zlatnom preseku - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Ovo je najlepši grad na svetu prema zlatnom preseku

Naučnici su zasedali i sastavili svoju listu najljepših gradova na svetu, uzimajući u obzir zlatni presek, klasično grčko merenje za određivanje lepote predmeta ili osobe.

A najlepši grad na svetu je… Čester na severozapadu Ujedinjenog Kraljevstva, koji su osnovali Rimljani u prvom veku nove ere, piše City Magazine.

Čester vam, osim svog rimskog porekla, tokom posete nudi i impresivno putovanje kroz vreme. Kao što smo rekli, osnovan je pre 2.000 godina kao Deva, logor XX legije, koji je postao jedno od najvažnijih rimskih naselja u Ujedinjenom Kraljevstvu. O tome svedoče ostaci kao što su zidine ili amfiteatar.

Ali, takođe čuva važne srednjovekovne tragove, kao što su: drvene kuće, The Rows (srednjovekovne galerije) ili dvorac iz 11. veka, fantastično očuvan. Takođe, vredi spomenuti i katedralu u gotičkom stilu i zanimljiv sat Eastgate, jedan od najfotografisanijih satova na svetu.

Naučnici su izabrali Čester za najljepši grad na svetu, jer je to grad čiji najveći procenat zgrada (83.7%) odgovara zlatnom preseku. On se koristi kao barometar lepote i numerički je označen razmerom 1:1,618.

Koristeći ovu formulu, zgrada koja je usklađena s njom sadržavala bi oblike i strukture koji su međusobno u ovoj razmeri. Potvrđeno je da ljudsko biće prepoznaje kao lepe predmete koji odgovaraju ovom merenju. Primer: glumac s najboljim zlatnim presekom je ni više ni manje nego Pol Njumen.

Istraživanje je sproveo Online Mortgage Advisor, pregledavajući prednje fotografije više od 2400 zgrada u istorijskim gradovima širom sveta. Zatim su iscrtali tačke na uglovima svake zgrade kako bi izračunali „razmeru najduže i najkraće dužine njihovih dimenzija”, da bi na kraju uporedili te razmere sa zlatnim presekom (1:1,618) kako bi ustanovili da li se poklapaju.

20 najlepših gradova na svetu prema nauci (i zlatnom preseku):

– Čester (UK) – 83,7%

– Venecija (Italija) – 83,3%

– London (UK) – 83%

– Belfast (UK) – 82,9%

– Rim (Italija) – 82%

– Barselona (Španija) – 81,9%

– Liverpul (UK) – 81%

– Daram (UK) – 80,5%

– Bristol (UK) – 80%

– Oksford (UK) – 79,7%

– Birmingem (UK) – 79,4%

– Edinburg (UK) – 78,9%,

– Kardif (UK) – 78,9%

– Prag (Češka) – 78,7%

– Ekseter (UK) – 78,5 %

– Bat (UK) – 78,2%

– Kanterberi (UK) – 77,8%

– Njujork (SAD) – 77,7%

– Vuster (UK) – 77,6%

– Atina (Grčka) – 77,5%

– Kembridž (UK) – 76,1%

Izvor: N1

Danas objavljeno

Lovac na metal pronašao zlatnu ogrlicu koja se dovodi u vezu sa Henrijem Osmim

Zeljka

Koja li je tajna srećnog braka? Švedski kralj ima odgovor!

Zeljka

I čistačica i sendvičarka: Prije slave, holivudske zvijezde su radile najteže poslove

Zeljka

Ostavite komentar