Ovo je najgore vrijeme za pojesti ručak ako želite smršaviti - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Ovo je najgore vrijeme za pojesti ručak ako želite smršaviti

Kako vaša pauza za ručak opstruira gubitak kilograma?

Ako ste jedni od onih koji rade i preskaču uobičajeno vrijeme za ručak, računajući da ćete pojesti nešto kasnije popodne, to bi moglo opasno ugroziti vaš plan mršavljenja.

Nedavna studija objavljena u American Journalu, u koju je uključeno 1200 gojaznih osoba u Španiji, otkrila je specifičnu varijaciju proteina perilipin (ključnog u sagorijevanju masti u cijelom tijelu) kod osoba koje su jele nakon 15 sati i zbog koje su gubili manje kilograma od onih koji su ručak pojeli ranije.
Slična studija, objavljena u International Journal of Obesity 2013. godine, otkrila je takođe da osobe koje kasnije jedu gube manje kilograma.

Kako onda vaša pauza za ručak opstruira mršavljenje?

“Baš kao što je spavanje uređeno cirkadijurnim ritmovima, tako je i s glađu”, objašnjava Marie-Pierre St-Onge, asistentica na Columbia University, koja proučava uticaje životnog stila na kontrolu težine na New York Obesity Nutrition Research Centru.
“Metabolizam se razlikuje među pojedincima, pa vrijeme konzumiranja hrane u odnosu na cirkadijurni ritam može uticati na gubitak težine,” kaže ona.
Cirkadijurni ritmovi takođe kontrolišu izlučivanje inzulina u tijelu. Stoga, ako jedete u vrijeme kada je vaše tijelo manje osjetljivo na inzulin, možda ćete teže mobilizovati masti i izgubiti težinu. Istovremeno, naučnici nisu pronašli nikakve razlike u gubitku težine, upoređujući vrijeme za doručak i večeru. To bi moglo biti i zbog činjenice da je studija sprovedena u Španiji, gdje se gotovo polovina dnevnih kalorija konzumira tokom ručka.

Zanimljivo je kako su neka druga istraživanja pokazala da ljudi kojima je ručak glavni obrok u danu gube više na težini i imaju niže indekse tjelesne mase.


“Primjeri u SAD-u, pak, otkrivaju da su ljudi koji češće preskaču doručak skloniji debljanju”, tvrdi St-Onge. “Ako pogledate količinu unosa hrane američkog stanovništva, primijećeno je da manje kalorija konzumiraju za doručak i ručak. Dapače, doručak i ručak zajedno čine oko 40 posto ukupnih dnevnih kalorija, a večera i grickalice preostalih 60 posto”, upozorava St-Onge.
“Potrebno je više istraživanja o ovoj temi”, kaže ona, “ali ako jedete zdravo, a još se uvijek borite s gubitkom viška kilograma, za početak je dobra odluka učiniti ručak vašim glavnim obrokom i svakako ga pojesti prije 15 sati.”

MH.hr

Danas objavljeno

Zaslađivači pomažu u kontroli tjelesne težine

Vanja A

Ukusni meksički Burito od tikvica!

Vanja A

Paša lokum iz Majine kuhinje

Vanja A

Ostavite komentar