12. Aprila 2022.

Ovo je najčešći razlog zbog kojeg žene varaju svoje partnere

Big Portal

Od osiguravanja da se vaš partner osjeća voljeno i shvaćeno do podjele obaveza na način koji vas dvoje smatrate prikladnim, a u svemu je ključna komunikacija. Ako zanemarite ove stvari, može se pojaviti nevjera.

Prema mišljenjima nekih stručnjaka, psihologa i terapeuta, razlog broj jedan zbog kojeg žene varaju u vezama je što njihove emocionalne potrebe nisu zadovoljene.

“Emocionalna privrženost temelj je zadovoljstva u svakoj vezi. Žene žude za pažnjom, podrškom, ljubavlju i brigom. Kada te potrebe ostanu nezadovoljene, osjećaju se frustrirano i iznervirano”, kaže Lea McMahon, savjetnica i profesorica psihologije, i pojašnjava da je to zato što žene imaju tendenciju da pridaju veću vrijednost ovom aspektu svoje veze, prenosi Index.hr.

“Muškarci često odustaju od problema kao što su nedostatak emocionalne privrženosti i nedostatak komunikacije, dok se najviše usredotočuju na fizičke potrebe”, dodaje McMahon.

Jedna studija iz 2017., objavljena u Journal of Sexual Research, istraživala je razloge nevjere, a u njoj je 495 učesnika koji su prevarili svoje partnere zamoljeno da otkriju zašto.

Analizom njihovih odgovora pronađeno je osam primarnih razloga: ljutnja, samopoštovanje, niska predanost, jednokratni situacijski faktori poput pijanstva, zanemarivanje, seksualna želja za osobom s kojom su varali, potreba za seksualnom raznolikošću i nedostatak ljubavi u primarnom odnosu.

Istraživanje je pokazalo da žene u prosjeku imaju duže veze od muškaraca. Takođe  je vjerojatnije da će priznati aferu svojim partnerima. Ako postoji problem – s emocionalnom povezanošću ili bilo čim drugim u vašoj vezi – za koji se bojite da bi mogao dovesti do nevjere, najvažnije je razgovarati s partnerom.

“Ljudi ne čitaju misli. Ponekad naši partneri trebaju podsjetnike i upute kako bi se brinuli za nas. Izravno komuniciranje vaših potreba na asertivan način jedan je od načina da utičete na mogućnost da se one ispune”, kaže Noelle Benach, seksualna terapeutkinja, i dodaje da je ponekad problem prevelik da biste ga sami riješili te savjetuje da u tom slučaju razmislite o pronalaženju terapeuta za parove.

Nezavisne.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare