Ovo je jedna od namirnica koju biste trebali jesti nakon treninga, tvrde naučnici - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Ovo je jedna od namirnica koju biste trebali jesti nakon treninga, tvrde naučnici

NAKON dobro odrađenog treninga važno je pravilnim izborom hrane i pića oporaviti svoj organizam i nadoknaditi izgubljene hranjive tvari.  Kad god se znojimo, naša tijela gube elektrolite i, ako ih ne nadoknadimo, mogli bismo osjetiti neke neugodne nuspojave. Stoga su idealno rješenje za to – kiseli krastavci. “Elektroliti koje najčešće gubimo kroz znoj…

NAKON dobro odrađenog treninga važno je pravilnim izborom hrane i pića oporaviti svoj organizam i nadoknaditi izgubljene hranjive tvari. 

Kad god se znojimo, naša tijela gube elektrolite i, ako ih ne nadoknadimo, mogli bismo osjetiti neke neugodne nuspojave. Stoga su idealno rješenje za to – kiseli krastavci.

“Elektroliti koje najčešće gubimo kroz znoj su soli (natrijev klorid), no takođe gubimo i kalij, magnezij, kalcij, cink u manjim količinama. Ako želite izbjeći simptome kao što su umor, grčevi u mišićima, vrtoglavica, moguća mučnina i biti spremni za idući trening, morate nadoknaditi izgubljene elektrolite, a kiseli su krastavci idealni za to”, objašnjava nutricionist Jaime Schehr.

“Osim što su ukusni, krastavci su prepuni minerala – natrija, kalija, željeza, mangana i kalcija. Slani su, hrskavi i hidratizirajući”, ističe Schehr.

“Krastavci su izvrstan obrok poslije treninga. Ne samo da su puni soli i minerala već su i hidratizirajući. Pomoći će vašem tijelu, čak brže i od vode, da se dovede u ravnotežu”, ističe Schehr i upozorava da krastavci nisu jedina hrana koju trebate jesti nakon treninga.

“Nemojte zaboraviti proteine. Možda nisu puni minerala kao kiseli krastavci, ali potrebni su kako bi se mišići obnovili”, zaključio je.

Index

Danas objavljeno

Kelj je povrće koje treba da postane dio svakodnevne ishrane

Vanja A

Koji su najčešći uzroci migrena i glavobolja

Vanja A

Stručnjaci odgovorili kad treba da uradite PCR, a kad antigenski test

Vanja A

Ostavite komentar