PREMA istraživanju organizacije Food Allergy Research & Education, 32 miliona Amerikanaca pati od neke vrste alergija na hranu, a nekoliko je teorija zašto je tako, prenosi portal Mind Body Green.
Pretjerano sterilizovano okruženje u kojem živimo, antibiotici i zagađenje zraka najčešće su spomenuti razlozi.
Nova studija koju su objavili naučnici iz Boston Children's Hospital i Brigham and Women's Hospital pokazuje kako je nedostatak određenih bakterija u probavnom sistemu ono što može izazvati alergije na hranu. Rezultati su to koji bi mogli značajno uticati na budućnost prevencije i liječenje alergija na hranu kod djece i odraslih širom svijeta.
Tim dječje bolnice prikupio je uzorke stolice 56 mladih pacijenata koji su patili od alergija na hranu i 98 njih koji nisu. Otkrili su da je stolica ljudi koji su patili od alergija na hranu imala neke bakterije različite u odnosu na one u uzorcima ljudi koji nisu imali problema s alergijama.
Potom su te fekalne bakterije presadili miševima koji su patili od alergije na jaja i otkrili nešto vrlo zanimljivo. Miševi, kojima su date bakterije iz stolice osobe bez alergije, nisu imali nikakvu alergijsku reakciju.
“Ako im date prave bakterije, oni su potpuno otporni na alergije na hranu”, rekao je dr. Talal Chatila iz bostonske dječje bolnice.
“Kod odraslih miševa koji su postali alergični na hranu mogli bismo suzbiti njihovu bolest uvođenjem dobrih bakterija, što znači da postoji mogućnost liječenja nekoga s utvrđenom alergijom na hranu i vraćanjem imunološkog sistema u korist tolerancije”, dodao je dr. Chatila.
Iako je ovo prva takva studija sprovedena među djecom, njezini se autori nadaju da će rezultati postati primjenjivi i na odrasle osobe koje pate od alergija.
Index