26. Jula 2022.

“Ovo je istorijski dan za Hrvatsku”; svečano otvoren Pelješki most

Big Portal

Istorijski događaj obeležavao se tokom celog dana programom koji se odvijao s obe strane mosta – na odmorištima Brijesta i Komarna.

Glavna svečanost otvaranja krenula je u 20:15 sati, a kulminirala je oko 22 sata kada je Rimčeva Nevera uz spektakularni vatromet prva prešla Most.

Na sredini Pelješkog mosta mimoišla se s automobilom koji je vozio nekadašnji trostruki evropski prvak na brdskim trkama Niko Pulić.

Most, čija je cela čelično-betonska konstrukcija ispod i iznad vode zajedno težak čak 30 Ajfelovih tornjeva, najvec´i je hrvatski infrastrukturni projekat finansiran sredstvima EU sa bespovratnim iznosom od 357 miliona evra (85 odsto troškova), a na tome je deset godina radilo nekoliko vlada.

Prelazi morski moreuz širine 2.140 metara, dugačak 2.404 metra, plovidbenog profila ispod mosta 200 puta 55 metara, a glavni i odgovorni projektant je Marjan Pipenbaher.

Na otvaranju se prisutnima obratio i premijer Hrvatske Andrej Plenković.

“Ovo je istorijski dan za Hrvatsku, preplavljeni su osec´aji radosti, ponosa i zahvalnosti, realizovali smo istinski nacionalni, strateški, svehrvatski i pre svega nestranački projekt, projekat generacije, projekat ponosa. Ponos jer smo deo generacije koja je izvršila tako veliki čin spajanja hrvatske teritorije, juga Hrvatske, južnog dela Dubrovačko-neretvanske županije sa ostatkom zemlje. Ovo je potez u skladu sa ključnim trenucima koje su nam priuštili hrvatski branitelji kada se stvarala Hrvatska, kada se branila sloboda. Znali smo da iskoristimo ono za šta smo se zalagali u proteklih 30 godina”, istakao je hrvatski premijer.

Kako je dalje naveo, projekat je sproveden po ključnom prinicipu EU. “Sproveli smo ga po ključnom principu Evropske unije, principu solidarnosti, solidarnosti koja pomaže manje razvijenima da dođu do nivoa razvoja razvijenijih, i zato je činjenica da su i naši partneri iz EU doprineli da most znači da smo deo kluba najrazvijenijih zemalja, da to treba da znamo i cenimo”, rekao je Plenkovic´.

Osim premijera Plenkovića, prisutnima su se obratili i potpredsednica Evropske komisije, nekadašnja HDZ-ovka iz Dubrovnika, Dubravka Šuica, ministar saobraćaja Oleg Butković, HDZ-ov župan Nikola Dobroslavić, a pušten je i snimak obraćanja kineskog premijera Li Keqianga.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare