12. Decembra 2020.

Ovo je čovjek koji je razvio Fajzer vakcinu

Big Portal

Ugur Sahin I Ozlem Tureči su bračni par koji bi mogao spasiti svet od korona virusa. Ugur je vlasnik kompanije Biontek, koju je osnovao zajedno sa suprugom Ozlem. Kako su oboje imunolozi, svoj rad su posvetili pronalasku vakcine za kovid-19, a u saradnji sa američkom firmom Fajzer, razvili su cepivo koje je prvo na zapadu odobreno za upotrebu i za koje se veruje da je 95 odsto bezbedno i efikasno.

Sa uspehom njihovog cepiva, ime ovog naučnika i njegove supruge obišlo je planetu, a mediji širom sveta pisali su o njegovom životnom putu od turskog migranata do jednog od 100 najbogatijih ljudi u Nemačkoj. U međuvremenu, stara porodična fotografija muškarca, žene i četvoro dece postala je viralna na društvenim mrežama jer se tvrdilo da je jedno od dece, dečak u žutoj majici, Sahin. Rečeno je da je fotografija napravljena kada je Sahinova porodica tek stigla u Nemačku.

Međutim, mediji koji su obavili “fekt čeking” otkrili su da na virlnoj fotografiji podeljenoj na stotine hiljada puta jeste migrantska porodica iz Turske, ali da dečak u žutom nije Sahin, već anonimni mehaničar iz Nemačke.

Кoristeći obrnuto pretraživanje, mediji su pronašli viralnu fotografiju na nekoliko sajtova povezanih sa umetnošću. Otkriveno je da je bila deo kolekcije “Turci u Nemačkoj 1979“ jedne nemačke umetnice. Ova slika je takođe dostupna u kolekciji fotografija muzeja umetnosti Harvard, Ali nigde nisu otkriveni predmeti fotografije.

Turski sajt za proveru činjenica Tejit pronašao je tvit koji je u avgustu ove godine objavila “DiasporaTurk”, mrežna zajednica posvećena prikupljanju i dokumentovanju priča u vezi sa turskim imigrantima u Evropi.

Oni su otkrili da je viralna fotografija snimljena u Diseldorfu u Nemačkoj, a stupili su u kontakt i sa jednim od unuka bračnog para sa slike. Porodica je iz Aksaraja u Turskoj. Otac je došao u Nemačku 1965. godine, a deceniju kasnije u Diseldorf je doveo suprugu i četvoro dece. Slika je snimljena nedelju dana nakon što su se preselili u novi dom, a dečak u žutoj majici je odrastao i postao mehaničar. Prema “Njujork Tajmsu”, porodica Sahin dolazi iz Iskenderuna u Turskoj.

Logičan zaključak je da dečak u žutoj majici na viralnoj slici definitivno nije doktor Sahin, ali su obojica odrastali u turskim imigrantskim porodicama u Nemačkoj.

Sahin nije zaboravio svoje skromno poreklo. Iako je danas na čelu kompanije koja vredi više od 20 milijardi dolara, on i dalje na posao dolazi biciklom.

“Uprkos svim postignućima nije se promenio, oduvek je bio skroman i pristupačan”, kazao je Matias Kromajer, član kompanije koja novčano podržava “Biontek” i dodao da je normalno videti Sahina da na sastanke dolazi u farmerkama, sa rancem i kacigom za biciklu.

Sahin je vrlo rano shvatio da ga interesuje nauka, kako je sam rekao kada mu je 2019. dodeljena iranska nagrada za nauku “Mustafa“. Sa četiri godine se sa majkom preselio u Keln, gde je njegov otac radio kao gastarbajter u fabrici “Ford“. Nakon završene srednje škole studirao je medicinu na Univerzitetu u Kelnu. Tu se zainteresovao za ljudski imuni sistem.

Njegova supruga Ozlem Tureči takođe je članica upravnog odbora u kompaniji. Ona je ćerka turskog lekara koji je takođe iz Turske došao u Nemačku. Ovaj bračni par ušao je u biznis 2001. godine kada su osnovali firmu “Ganymed Pharmaceuticals” kako bi mogli da razviju antitela protiv karcinoma.

Ova firma prodata je 2016. godine japanskom “Astelasu” za 1,4 milijarde dolara, a Sahin i Tureči su zajedničkim snagama 2008. godine osnovali “Bajontek” sa ciljem postizanja šireg raspona alata za imunoterapiju u borbi protiv karcinoma.

Sredinom januara firma je pokrenula projekat “Lajtspid” kako bi u rekordnom roku došla do vakcine protiv korone, a u tome je i uspela. Njihova pobeda osvanula je u medijima širom sveta, a na naslovnim stranama nemačke štampe predstavljena je kao “priča o migrantskom uspehu”.

Sada je tržišna vrednost njihove firme zavedene na Nasdaku skočila sa 4,6 milijarde na 21 milijardu dolara. Sahin, sa 18 odsto deonica, sada je među 100 najbogatijih Nemaca.

(Mondo.rs)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare