Ovo je automobil za kojim i danas žali Jeremy Clarkson - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Ovo je automobil za kojim i danas žali Jeremy Clarkson

BMW 3.0 CSL (e9) je jedan od najpoznatijih automobila koje je BMW ikada napravio, a jednog je nekad posedovao i Jeremy Clarkson. Međutim, rastao se s automobilom za veoma malo novca pa je rekao da je to automobil za kojim najviše žali što ga je prodao, prenosi Jutarnji.hr.

U novom videu koji je objavljen na Drivetribe Youtube kanalu, voditelj The Grand Toura otkriva da je automobil prodao za otprilike 3.000 funti. Ne otkriva kada se to dogodilo, ali da ga je držao u svojoj garaži do danas, mogao je lako da postigne šest brojki, a ako je ječ o potpuno originalnim primercima s malom kilometražom cena im se kreće oko 200.000 evra.

BMW je model 3.0 CSL izradio kao specijalni model za homologaciju trkačkog bolida za takmičenje u Evropskom šampionatu turističkih automobila. Verzija CSL se razlikovala od ostalih 3.0 modela jer je bio olakšan gde god se to moglo: vrata kao i poklopaca motora i prtljažnika su od aluminijuma, dok je staklo bočnih prozora zamenjeno Perspexom. Napravljeno je samo 1.265 primeraka, a od toga je 500 prodato u Velikoj Britaniji, što znači da je Clarkson imao prilično redak automobil u svom posedu.

Primerci napravljeni za modelsku godinu 1972. su dolazili s 3,0 litarskim šestocilindričnim rednim motorom, dok su oni proizvedeni 1973. godine imali veći 3,2 litrarski motor od 203 KS pri 5600 o/min. i 286 Nm.

Clarkson u videu raspravlja o nizu drugih tema pa izjavljuje i da su mu Bentley Continental GT i Range Rover među omiljenim automobilima koji nisu sportski modeli kao i da dok je živ neće kupiti električni automobil.

Izvor: Jutarnji.hr/Drivetribe YouTube
Foto: YouTube screenshot

Danas objavljeno

Hofele tjuning za Mercedesovu G klasu

V.R.

Mercedes EQS – dizajniran za budućnost

V.R.

Lexus Teammate – samostalna vožnja na auto-putu

V.R.

Ostavite komentar