Ovih 7 PRERAĐENIH namirnica su zapravo DOBRE za vaše zdravlje - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Ovih 7 PRERAĐENIH namirnica su zapravo DOBRE za vaše zdravlje

Verovatno smo svi odrasli slušajući kako prerađena hrana nije dobra za nas i kako je celovita, sirova hrana bolja alternativa

Nemamo uvek vremena ili novca za pripremu dobrih i zdravih obroka, ali moguće je odabrati hranu koja je prerađena i zdrava u isto vreme. Iako su namirnice na sledećem popisu na neki način promenjene, još uvek sadrže veliku količinu hranjivih materija stoga neke dosad verovatno niste ni smatrali prerađenima.

Grčki jogurt

Svi jogurti su odličan izvor kalcijuma, kalijujma i ostalih važnih nutrijenata, međutim grčki jogurt je posebna vrsta. Gušći je i kremastiji od običnih jogurta zbog manjeg udela surutke, ne sadrži dodane šećere i ima veći udeo proteina zbog čega ćete duže ostati siti.

Pasulj iz konzerve

Iako sušeni pasulj u sebi sadrži više hranjivih materija i manju količinu natrijuma od pasulja iz konzerve, konzervirana varijanta i dalje je zdrav dodatak brzinskom obroku. Kako bi smanjili količinu natrijuma, a da pritom ne žrtvujete hranjive materije, odaberite varijantu bez soli.

Maslac od kikirikija

Sa čak 180-210 kalorija po porciji, maslac od kikirikija ne čini se kao preterano zdrava opcija. Međutim, sadrži vlakna i proteine stoga ćete duže vremena biti siti. Maslac od kikirikija sadrži masti koje su dobre za vaše srce, i bogat je hranjivim materijama koje mogu da smanje rizik od srčanih oboljenja i dijabetesa.

Riba iz konzerve

Foto: Piksabej

Iako riba iz konzerve i sveža riba sadrže slične količine nutrijenata, postoje neke koristi koje možete dobiti samo konzumacijom ribe iz konzerve. Na primer, nedavna studija otkrila je da losos iz konzerve sadrži veću količinu omega-3 masnih kiselina nego sveži losos.

Humus

Humus je jednostavan namaz pripremljen od leblebije, maslinovog ulja, limunovog soka i soli. Sadrži veliku količinu proteina i gvožđa koji će vam pomoći da obuzdate glad i da povećate nivo energije, a to vam može pomoći pri gubitku neželjenih kilograma.

Marinara sos

Ovaj prerađeni sos od paradajza obično se koristi kao sos za testeninu, i odličan je izvor korisnih materija uključujući vitamine C i A, ako i gvožđe. Prema nekim istraživanjima, marinara sos može da umanji rizik od hipertenzije kod osoba sa dijabetesom tipa 2.

Danas objavljeno

Jogurt kolač sa voćem gotov za pola sata

Zeljka

Korijen jedne biljke pomaže kod izbacivanja šlajma

Zeljka

Rolat sa ajvarom i spanaćem

Zeljka

Ostavite komentar