Kupus
Ako je zamotana u papirnu kesu i stavljena u frižider, glavica kupusa može trajati minimalno mesec dana. Kojom će se brzinom kvariti zavisi i od toga da li je bila suva kada ste je stavili u frižider ili je pak bila vlažna. Ako na spoljnim listovima primetite kapljice vode, lagano ih prebrišite papirnim ubrusom.
Sveža cvekla
Čuvanje sveže cvekle na hladnom, tamnom i suvom mestu produžiće njeno trajanje. Ako imate špajz ili podrumski prostor, možete je tamo smestiti, a ako nemate, poslužiće i frižider. Prvo odstranite stabljiku i listove s ploda.
Listove ne morate bacati, nego ih možete iskoristiti za razna jela. Lišće cvekle može se pripremati kao blitva, a možete ga staviti u smuti ili pak dodati salatama. Plod zatim zamotajte u papirnu kesu i odložite na suvo mesto.
Šargarepa
Ključ produžavanja roka trajanja šargarepe jeste u tome da je pravilno osušimo. Šargarepa sama po sebi ispušta dosta vlage pa zbog toga može lakše istruliti. Međutim, ako je nakon kupovine zamotate u papirne ubruse pa zatim stavite u frižider, rešićete problem nakupljanja vlage pa ćete održati njenu svežinu.
|