Ovi simptomi ukazuju da ćete ući u menopauzu 10 godina ranije - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Ovi simptomi ukazuju da ćete ući u menopauzu 10 godina ranije

Poznato je da je menopauza prekretnica u životu svake žene. Ali jeste li znali da se može javiti i 10 godina ranije nego što je uobičajeno?

Menopauza je prirodno stanje u životu svake žene i obično se javlja oko pedesete godine. Međutim, simptomi se mogu javiti i mnogo ranije tokom faze koja se zove perimenopauza.

Riječ je o vremenskom periodu koji počinje kada žena primijeti neredovan u mentrualni ciklus, a javlja se između 30-ih i 40-ih godina. To bi značilo da menopauza može početi i 10 godina prije regularnog perioda.

Za menopauzu je karakteristično da se smanjuje nivo estrogena, a menstruacije postaju neredovne.

Tek nakon što je prošlo 12 mjeseci bez menstruacije, zvanično ste u menopauzi sve do tada ste u periodu perimenopauze.

Period perimenopauze može trajati i do nekoliko godina, a kod nekih žena može trajati i deset godina.

Simptomi perimenopauze

Pored nepravilnosti u ciklusu, perimenopauzu prati čitav niz drugih simptoma, koji su slični onima koje većina žena obično povezuje s menopauzom.

Između ostalog, žena počinje da naglo da se znoji i osjeća toplotu zbog poremećaja hormona. Takođe, karakteristična je i promjena raspoloženja, pa žene postaju ​​razdražljive, teskobne i depresivne. Takođe, javlja se i suvoća vagine i nesanica.

U jednom naučnom istraživanju 15 do 25 odsto žena je reklo da je u perimenopauzi osjetilo simptome depresije”, rekla je ginekolog Nanete Santoro.

“Ako je vaša majka imala ranu menopauzu, a vaš način života je sličan njenom, vrlo je vjerovatno da ćete proći kroz vrlo sličan scenario”, rekla je ginekolog Alisa Dvek.

Kako se nositi sa simptomima?

Perimenopauza i menopauza mogu imati veliki uticaj na vaš život, ali dosta vam može pomoći otvoren i iskren razgovor s ljekarom o mogućnostima liječenja.

Za početak, možda je dobro da promijenite načina života i da više vježbate. Ako pušite trebalo bi da prestanete, a moraćete izbjegavati i alkohol, posebno crno vino i kofein. Čuvajte se stresa.

 

Super zena

Danas objavljeno

Biljka koja čuva kuću, ali je i lijek za mnoga oboljenja

Vanja A

Pet namirnica koje griju tijelo

Vanja A

Posna baklava s rozen korama

Vanja A

Ostavite komentar