Ovi prljavi uređaji troše više struje nego čisti - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Ovi prljavi uređaji troše više struje nego čisti

Računi za struju su ono što nam osim hrane zadaje najveće glavobolje.

Zato smo pronašli kuhinjske uređaje koji troše najviše struje.

Računi za struju imaju veze sa svjetlošću i toplotom u našim domovima, ali najveća potrošnja je ipak u kuhinji. Koji uređaji su najgori?

Stručnjak za uštedu energije, Kler Horn, otkrila je pet često zanemarenih uređaja koji povećavaju vaše račune za struju, prenosi “Metro UK”. Ona nudi i savjete o tome kako na najbolji način smanjiti potrošnju, što dovodi do manjih računa.

Frižider i zamrzivač

“Frižider i zamrzivač su jedan od glavnih krivaca za trošenje puno energije, 12 odsto prosječnog računa za energiju u domaćinstvu uzrokovano je radom frižidera i/ili zamrzivača”, kaže Kler.

Očigledno je da ne možete da isključite frižider da biste uštedjeli novac, ali Kler kaže da način na koji koristite uređaj može pomoći u smanjenju količine energije koju koristi.

“Prvo, što više proizvoda ste stavili u frižider, to mu je teže da radi da bi ostao hladan i pravilno funkcionisao, pa počnite tako što ćete paziti da ne preopterećujete frižider”, kaže ona.

Ne samo da vam pomaže da uštedite novac na računu za struju, već vam može pomoći i da uštedite novac u prodavnici hrane.

Još jedan način da pomognete da vaš frižider efikasno radi je da se pobrinete da ga redovno odmrzavate, prenosi cdm.me.

Aspirator

“Mnogim kuhinjama je potreban, ali ako se ne koristi pravilno aspirator može značajno doprinijeti visini računa za struju”, kaže Kler.

Da biste pravilno koristili aspirator, Kler kaže da bi trebalo da ga uključite kada počnete da kuvate, i da ga ostavite da radi 5-10 minuta nakon što završite, što bi, kako kaže, trebalo da bude dovoljno vremena da uklonite bilo kakve mirise ili isparenja.

“Ako poslije ovoga primijetite da vaš aspirator ne radi efikasno (ne uklanja mirise) koliko bi trebalo, onda je najbolje da unajmite majstora”, dodaje ona.

Neefikasan aspirator čini da ga ostavite da radi duže što će samo pridodati vašem računu.

Rerna

Tužna vijest za svakoga ko mrzi da čisti svoju rernu – prljava rerna koristi više energije nego čista, a Kler kaže da to može da doda do 30 funti godišnje na vaš račun za energiju.

“Iako bi duboko čišćenje rerne moglo biti posljednja stvar na koju mislite, to može pomoći da vaša rerna radi efikasno i da vam uštedi novac u tom procesu”, kaže ona. Ako je vaša rerna prilično čista, ali primjetite da ne radi tako efikasno koliko bi trebalo da bude, možda ćete morati da razmislite o popravci ili zamjeni.

Kupovina nove, energetski efikasne rerne može pomoći u smanjenju budućih računa za čak 40 odsto, u zavisnosti od vrste rerne za koju se odlučite.

Jednostavan savjet koji treba da primijenite u međuvremenu je da isključite rernu do pet minuta prije nego što završite sa kuvanjem, pazeći da vrata rerne ostavite zatvorena tokom ovog perioda. Rerna će ostati dovoljno topla za to vrijeme da ispečete hranu.

Indukciona ploča

Kler kaže da su ravne ploče za kuvanje jedan od najvećih potrošača energije u vašoj kuhinji.

“Prosječna cijena električne ploče za kuvanje će se povećavati što ploča za kuvanje bude starija ili ako se ploča za kuvanje ošteti i zaprlja, tako da je održavanje ključno da bi ona radila što je moguće efikasnije”, kaže ona.

Pokušajte da izbjegnete upotrebu ploče kada samo treba da podgrijete hranu i umjesto toga se odlučite mikrotalasnu. Mikrotalasna pećnica je energetski najefikasniji način kuvanja.

Istraživanja pokazuju da ključanje punog kuvala četiri puta dnevno može dodati znatnu sumu na vaš račun za energiju.

Voditi računa o tome koliko vam je vode zaista potrebno znači manje rasipanja električne energije i može pomoći u uštedi vode.

“Nije iznenađujuće da će korišćenje električnih kuvala povećati račune za struju, ali čak i da ga samo ostavite uključenog, to može dodati nepotrebnu sumu na vaš račun za energiju. Obavezno isključujte ketler iz struje kad ga ne koristite”, prenosi

 Prva.rs.

Danas objavljeno

“Ovo je prvi pokušaj čovjeka da pomjeri nebesko tijelo”

Zeljka

Sendvič sa slaninom dnevno – recept za starost stogodišnjakinje

Zeljka

Potvrdili romansu? Leonardo Dikaprio i Điđi Hadid bili u istom hotelu

Zeljka

Ostavite komentar