Kozji sir, jogurt i surutku bi trebalo što češće imati na meniju, jer kod djece podižu imunitet, a važni su i za izgradnju i obnovu kostiju.
Podstiču pravilan rad digestivnog trakta, ali se preporučuju i u prevenciji i terapiji oboljenja jetre (masna jetra, ciroza, mononukleoza).
Delotvorni su kod osteoporoze, povišenog holesterola i krvnog pritiska, upala i rada bubrega.
Proteini iz kozje surutke se odmah apsorbuju i snabdevaju mišićne ćelije energijom i aminokiselinama, a atletičarima i rekreativcima obezbeđuje brz oporavak mišića posle treninga.
Izvanredna je i za trudnice, kod kojih postoji povećana potreba za belančevinama.
Surutka je bogata i esencijalnom aminokiselinom triptofan (prirodni sedativ). On stimuliše lučenje serotonina, najpoznatijeg neurotransmitera koji stvara osećaj relaksiranosti.
Serotonin deluje i antidepresivno, smanjuje apetit, snižava holesterol i čisti zubne naslage.