13. Aprila 2022.

Ovi kuhinjski aparati troše previše struje

Big Portal

Pomenuta stručnjakinja dala je i par saveta kako da smanjite potrošnju, a samim tim i račune za struju koji iziskuju veliku svotu novca. U nastavku teksta pročitajte koji kuhinski aparati troše najviše struje.

Frižider i zamrzivač

“Frižider i zamrzivač su jedan od glavnih krivaca za trošenje puno energije, 12% prosečnog računa za energiju u domaćinstvu uzrokovano je radom frižidera i/ili zamrzivača”, kaže Kler. Naravno, ne možete da isključite frižider da biste uštedeli novac, ali Kler kaže da način na koji koristite uređaj može pomoći u smanjenju količine energije koju koristi.

“Prvo, što više proizvoda ste stavili u frižider, to mu je teže da radi da bi ostao hladan i pravilno funkcionisao, pa počnite tako što ćete paziti da ne preopterećujete frižider“, kaže ona. Ne samo da vam pomaže da uštedite novac na računu za struju, već vam može pomoći i da uštedite novac u prodavnici hrane.

Još jedan način da pomognete da vaš frižider efikasno radi je da se pobrinete da ga redovno odmrzavate.

https://www.instagram.com/p/Cb3gPSuuB1f/?utm_source=ig_embed&ig_rid=8aa462fc-aeac-487d-aea5-951b6713edfc

Aspirator

“Mnogim kuhinjama je potreban, ali ako se ne koristi pravilno aspirator može značajno doprineti visini računa za struju”, kaže Kler.

Da biste pravilno koristili aspirator, Kler kaže da bi trebalo da ga uključite kada počnete da kuvate, i da ga ostavite da radi 5-10 minuta nakon što završite, što bi, kako kaže, trebalo da bude dovoljno vremena da uklonite bilo kakve mirise ili isparenja.

“Ako posle ovoga primetite da vaš aspirator ne radi efikasno (ne uklanja mirise) koliko bi trebalo, onda je najbolje da unajmite majstora”, dodaje ona.

Neefikasan aspirator čini da ga ostavite da radi duže što će samo pridodati vašem računu.

https://www.instagram.com/p/CcDdg9ZqoJU/?utm_source=ig_embed&ig_rid=1b26624f-e58c-4ed2-aba9-234cc9522d25

Rerna

Prljava rerna koristi više energije nego čista, a Kler kaže da to može da doda do 30 funti godišnje (to je nekih 4.200 din) na vaš račun za energiju.

“Iako bi duboko čišćenje rerne moglo biti poslednja stvar na koju mislite, to može pomoći da vaša rerna radi efikasno i da vam uštedi novac u tom procesu“, kaže ona. Ako je vaša rerna prilično čista, ali primetite da ne radi tako efikasno koliko bi trebalo da bude, možda ćete morati da razmislite o popravci ili zameni.

Kupovina nove, energetski efikasne rerne može pomoći u smanjenju budućih računa za čak 40 odsto, u zavisnosti od vrste rerne za koju se odlučite. Jednostavan savet koji treba da primenite u međuvremenu je da isključite rernu do pet minuta pre nego što završite sa kuvanjem, pazeći da vrata rerne ostavite zatvorena tokom ovog perioda. Rerna će ostati dovoljno topla za to vreme da ispečete hranu.

Indukciona ploča

Kler kaže da su ravne ploče za kuvanje jedan od najvećih potrošača energije u vašoj kuhinji.

“Prosečna cena električne ploče za kuvanje će se povećavati što ploča za kuvanje bude starija ili ako se ploča za kuvanje ošteti i zaprlja, tako da je održavanje ključno da bi ona radila što je moguće efikasnije“, kaže ona. Pokušajte da izbegnete upotrebu ploče kada samo treba da podgrejete hranu i umesto toga se odlučite za mikrotalasnu. Mikrotalasna peć je energetski najefikasniji način kuvanja.

https://www.instagram.com/p/CcNQZiqsQXZ/?utm_source=ig_embed&ig_rid=af963485-4e8c-4590-b879-14306188ab7e

Električno kuvalo za kafu i čaj

Istraživanja pokazuju da ključanje punog kuvala četiri puta dnevno može dodati znatnu sumu na vaš račun za energiju. Voditi računa o tome koliko vam je vode zaista potrebno znači manje rasipanja električne energije i može pomoći u uštedi vode.

“Nije iznenađujuće da će korišćenje električnih kuvala povećati račune za struju, ali čak i da ga samo ostavite uključenog, to može dodati nepotrebnu sumu na vaš račun za energiju. Obavezno isključujte ketler iz struje kad ga ne koristite”, zaključuje ona.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare