23. Jula 2019.

Ove tri stvari trebate znati ako vježbate tokom velikih vrućina

Big Portal

EVROPU su poharale ljetne žege i meteorološke službe su izdale niz upozorenja. Temperatura će se u srijedu ili u četvrtak ponovo približiti 40 Celzijevih stepeni, nakon čega će krajem vikenda pasti. Britanski meteorolozi najavljuju da će današnja noć biti najtoplija u istoriji, a pakao čeka i Francuze.

Zbog toga uslovi za zaljubljenike u fitness i nisu baš idealni. Ako planirate boraviti na otvorenom i raditi na liniji, važno je preuzeti mjere opreza i znati tri stvari.

1. Naučite prepoznati simptome toplinskog udara

Toplinski udar može ozbiljno uticati na vaše zdravlje.

“Ako iskusite vrtoglavicu, pretjerano znojenje i žeđ, ubrzan rad srca, ubrzano disanje, glavobolju i mučninu, trebali biste odmah prestati trenirati i predahnuti”, kaže dr. Michael Bergeron.

Drugi simptomi, kao što su nerazgovijetan govor ili gubitak svijesti, zahtijevaće intervenciju doktora i pritom biste odmah trebali nazvati Hitnu pomoć.

2. Izbjegavajte vježbati u najtoplije doba dana

Doktori i stručnjaci savjetuju da trening odradite ujutro, kad još nije toliko vruće, ili da pričekate veče, kada temperature popuste.

“Ako je temperatura iznad 26 stepeni, a vlaga veća od 75 posto, velik je rizik od toplotnog udara”, izjavio je dr. Micah Zuhl.

3. Ostanite hidrirani

Osim što trebate nanijeti kremu sa zaštitnim faktorom ako boravite na otvorenom, važno je i ne konzumirati diuretike kao što su kofein ili alkohol dok trenirate za vrijeme toplotnog udara te da hidrirate organizam prije vježbe, tokom i nakon nje.

“Tijelo znojenjem i mokrenjem gubi natrijum i kalijum, a važno je i ono što jedete”, upozorava dr. Chris Mohr.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare