Ove tehnike bi vam možda mogle pomoći u borbi s glavoboljom - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Ove tehnike bi vam možda mogle pomoći u borbi s glavoboljom

GOTOVO polovina odrasle ljudske populacije doživi glavobolju barem jednom godišnje, pokazuje istraživanje. Postoje mnogi uzroci glavobolje, ali najčešća je ona koja se pojavljuje zbog stresa i pogađa oko 1,6 milijardi ljudi.

Budući da vas glavobolja ne upozorava prije dolaska i može započeti bilo kada i bilo gdje, ovo su tehnike kojima si možda možete pomoći.

Promjena temperature

Vruća kupka pomaže opustiti napete mišiće i može smanjiti glavobolju. Naravno, vruću kupku ne možete obaviti u bilo kojem trenu, zato će vam možda pomoći i tople obloge.

Aromaterapija

Određena esencijalna ulja, posebno lavanda, mogu umiriti glavobolju. Nježno umasirajte ulje na čelo i sljepoočnice dok ležite u mirnoj i tamnoj sobi. Pokušajte se opustiti.

Pijte vodu

Dehidracija je čest uzrok glavobolje. Kako biste glavobolje držali podalje od sebe važno je pravilno se hidrirati, što znači popiti barem osam čaša vode u danu. Međutim, prekomjerna hidratacija može dovesti do hiponatremije, stanja u kojem natrij u krvi postaje previše razrijeđen, što pak može uzrokovati glavobolju i mučnine.

Pijte čaj od đumbira

Đumbir se godinama koristi za liječenje glavobolje, uključujući i migrene. Nedavna istraživanja su takođe pokazala njegovu učinkovitost.

Masirajte se

Sigurno ste čuli kako masiranjem određenih tačaka na tijelu možete ukloniti glavobolju. Ovo su neka od njih.

Pritisnite tačku na ruci između kažiprsta i palca i čvrsto držite deset sekundi, a nakon toga masirajte kružnim pokretima. Ovom masažom ublažavaju se bol u leđima i napetost vratnih mišića.

Pritisnite tačke na potiljku. Na samom dnu lubanje osjetićete udubinu s lijeve i desne strane. Koristeći kažiprst i srednji prst obje ruke čvrsto pritisnite i držite deset sekundi. Masaža ove dvije tačke pomaže u otklanjanju jake glavobolje i migrene.

Pritisnite tačke između obrva i nosa (na samom korijenu nosa). Koristite kažiprst kako biste istodobno snažno pritiskali na obje strane. Držite deset sekundi. Pritisak na ove tačke učinkovit je za ublažavanje glavobolje uzrokovane naprezanjem očiju.

Pritisnite tačke sljepoočnice. Tačke se nalaze u vanjskom uglu svakog oka. Koristite kažiprst i srednji prst te nježno trljajte tu tačku s obje strane očiju dok ne osjetite olakšanje.

Index

Danas objavljeno

Kašičica ove namirnice svako jutro uklanja toksine iz organizma

Vanja A

Čuvari zdravlja i linije

Vanja A

Idealne za jesen – Palačinke od bundeve!

Vanja A

Ostavite komentar