15. Septembra 2021.

Ove priče kriju veliki hitovi! Čola, Bora, Prljavo kazalište i Indeksi opjevali su istinite događaje

Big Portal

Zdravko Čolić: Ona spava

Kako se godinama navodi, ovaj veliki hit Zdravka Čolića opisuje tragediju koja se dogodila 1974. godine, kad se devojka Milica Kostić bacila s 11. sprata nebodera, kako bi pobegla od pet nasilnika koji su hteli da je siluju.

Tamo ju je jedan poznanik doveo na prevaru, kako bi navodno pozvala njegovu devojku koja ima stroge roditelje da izađe van, činivši mu tako uslugu. Nakon što je shvatila da nema devojke i koje su im namere, preklinjala ih je da je ne diraju, pokušavajući da im probudi savest. Nisu želeli da odustanu i bacanje kroz prozor joj se učinilo kao jedina opcija – kako bi obranila svoju čast. Tekst je delo Crnogorca Velizara Šofranca, a nakon te velike tragedije, tamo su organizovane i demonstracije jer je ceo slučaj šokirao tadašnju jugoslovensku javnost.

Indeksi – Bacila je sve niz rijeku

Čuvena balada je priča o velikoj ljubavi Davorina Popovića i nepoznatoj devojci iz Sarajeva. Kako su mediji pisali, njihova ljubav pukla je kada je ona zatrudnela, a dete nisu planirali.

Devojka je tada navodno pobacila i nestala iz njegovog života. Navodno je decenijama posle Popović uočio tu devojku među publikom na koncertu u Švedskoj, prekinuo je sa svirkom i uzaludno ju je tražio. Autor muzike pesme je Fadil Redžić, a stihova Kemal Monteno.

Boris Novković: Tamara

Pevač je otpevao ove stihove iz saosećanja prema svom prijatelji koji je voleo Tamaru. Naime, njihova veza se prekinula i on je neizmerno patio za njom. Prema rečima samog pevača, prava Tamara se prepoznala u pesmi i nedugo nakon njenog izdavanja, na telefonskoj sekretarici je čuo njenu poruku, u kojoj mu je zahvalila što joj je posvetio pesmu.

Prljavo kazalište: Tu noć kad si se udavala

Rok grupa jedan od svojih najvećih hitova posvetila je članu benda Jasenku Houra i njegovoj bivšoj devojci koja mu je svojevremeno obećala da će ga sačekati iz vojske.

Međutim, kada je odslužio vojni rok i vratio se, saznao je da imaju zakazanu svirku za venčanje za koje se ispostavilo da je upravo venčanje njegove devojke, doduše u tom trenutku bivše. Po ovom događaju snimljen je i film u hrvatskoj produkciji. Ista priča sa malo drugačijim i tragičnijim krajem našla se kao druga verzija „te noći kad se udavala“, jer se prema navodima devojka ubila u trenutku kada je videla svog bivšeg momka.

Riblja Čorba: Ostani đubre do kraja

Bora Đorđević ovu pesmu posvetio je jednoj od najpoznatijih jugoslovenskih manekenki, Biljani Nevajdi Šević, prenosi “Kurir”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare