Ove navike nutricionisti preporučuju za siguran gubitak suvišnih kilograma - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Ove navike nutricionisti preporučuju za siguran gubitak suvišnih kilograma

Dok postoji mnogo različitih metoda kojima se možete poslužiti da biste smršali, kada se govori o prehrambenim navikama nutricionisti preporučuju konzumiranje dovoljne količine proteina, povrća, vlakana, smrznutog voća i redovnu hidrataciju.

Postoji toliko mnogo informacija o tome kako smršati, međutim, one nerijetko mogu biti štetne, pogotovo kada se govori o novoj dijeti ili restriktivnom planu prehrane.Na kraju dana, mršanje je individualan proces, a plan bi trebao zavisiti o tome šta je zdravo za svaku pojedinu osobu.

Međutim, postoje neke uobičajene prehrambene navike koje većini ljudi mogu pomoći. Nutricionisti preporučuju sljedeće:

Konzumiranje puno proteina

Proteini su odgovorni za izgradnju čistih mišića i smanjenje masnoće, dok također obuzdavaju glad. To znači da ako jedete dovoljno proteina svaki dan, prirodno ćete se riješiti neželjenih masnoća na područjima koja vam ne služe dobro i to će vas držati sitim duže vrijeme.

Napunite svoj tanjir povrćem

Mnogi od nas ne unose ni približno dovoljno povrća u svoju dnevnu prehranu, ali ova grupa namirnica važna je za vaše cjelokupno zdravlje, posebno kada je riječ o zdravom mršavljenju.Jedenje puno povrća u svakom obroku može pomoći jer na taj način nećete hodati uokolo gladni, a takođe ćete dobiti puno biljnih (fito)nutrijenata, vlakana, vitamina i minerala za vrlo malo kalorija

Konzumiranje dovoljno vlakana

Vlakna pomažu u zdravlju crijeva i probavi u cjelini te mogu pomoći u regulaciji mnogih važnih hormona koji igraju ulogu u slanju signala mozgu.Prema studiji povećani unos vlakana bio je povezan s gubitkom težine kod sudionika za koje se smatralo da imaju višak kilograma.

Jedite smrznuto voće za desert

Gubitak kilograma ne znači da se morate odreći svojih omiljenih slastica, pogotovo zato što superrestriktivna dijeta može imati neke negativne posljedice. Međutim, korisno je pratiti koliko dodanog šećera konzumiramo i s vremena na vrijeme pogledati mogućnosti za zdravije alternative.Jedenje nečega poput smrznutog bobičastog voća, na primjer, za desert umjesto  sladoleda može uštedjeti puno kalorija iz šećera, a istovremeno vam dati puno vlakana, fitonutrijenata, vitamina i minerala.

HidratacijaJ

edna od najjednostavnijih i najvažnijih navika za uključivanje u vašu rutinu je da svakodnevno pijete dovoljno vode.Dovoljno tekućine u tijelu ključno je za postizanje i održavanje zdrave tjelesne težine. Ne samo da je voda bez kalorija, već može pomoći vašem tijelu da regulira osjećaje gladi i sitosti.

Glassrpske.

Danas objavljeno

Četiri načina kako da pomognete djetetu da izgradi samopouzdanje

Vanja A

Čudesne moći karanfilića: analgetik, afrodizijak, aromatik, antiseptik, borac protiv holesterola…

M.

Najslađi jesenski doživljaj: Sočna torta od lješnjaka, krušaka i meda

Vanja A

Ostavite komentar