Ove namirnice pravi su saveznici ravnog stomaka i vitke linije - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Ove namirnice pravi su saveznici ravnog stomaka i vitke linije

Uprkos tome što je svako povrće zdravo i korisno na svoj način, i u većoj ili manjoj mjeri, neke će vam vrste pomoći na putu do željene kilaže više nego sve ostale, i to zahvaljujući njihovim visokim udjelima vlakana te niskom kalorijskom indeksu.

Špinat 

Ovo je lisnato povrće jedna od najboljih namirnica za sve koji su na dijeti, a zbog čega ga se nerijetko dodaje i u zelene sokove i smoothieje. Zahvaljujući visokom udjelu vlakana zaslužnih za bolju apsorpciju viška masnoća te visokom udjelu vitamina K koji je izrazito učinkovit kod topljenja visceralnih masnoća odnosno onih koje se nalaze oko jetre, želuca i crijeva, špinat je izrazito blagotvoran za reguliranje probave.

Brokula

Ovo se povrće s razlogom smatra jednom od supernamirnica. Kada se u obzir uzme koliko nam dugo pruža osjećaj sitosti, njen niski kalorijski indeks te visoki udio antioksidansa zaslužnih za smirivanje upala u tijelu izazvanih upravo masnim naslagama, jasno je zašto je rado preporučuju nutricionisti širom svijeta, a pogotovo svima onima koji se bore s viškom kilograma.

Crvena paprika

Osim što je u pitanju namirnica izrazito niskog kalorijskog indeksa, odličan je dio dijetne prehrane i zbog visokog udjela svih nutrijenata koje sadrži, a zbog kojih se dugo vremena osjećamo sitima. U pravilu, što je paprika više ljuta, to će biti korisnija kod gubitka kilograma.

Mrkva

Povrće koje vam zasigurno ne bi palo na pamet kao jedno od onog koje se preporučuje  onima koji su na dijeti je mrkva, budući da ima visoki udio ugljikohidrata. Ipak, zanimljivo je što naše tijelo zahvaljujući njenoj specifičnoj teksturi tijekom probavljanja troši značajno više kalorija pa je svakako dobra ideja jesti je češće.

Najzdravija opcija je kuhanje na pari, a preporuča se i pečenje dvadesetak minuta u pećnici, uz izbjegavanje masnoća, oprano i lagano posoljeno, u dobro zatvorenoj vatrostalnoj posudi, ili pak umotano u aluminijsku foliju.

Izvor: Story.hr

(E.M.)

Danas objavljeno

Istraživanje: Slušanje muzike podjednako važno koliko i vježbanje

Vanja A

Neurotransmiterske bolesti su izlječive ako se javite ljekaru na vrijeme

Vanja A

Vjerovali ili ne, upornost se ne isplati, sreća je u odustajanju

Vanja A

Ostavite komentar