Ove namirnice mogu da vam zamene šećer - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Ove namirnice mogu da vam zamene šećer

Svi nutricionisti nas upozoravaju da treba smanjiti unos šećera.

Eliminisati šećer iz svakodnevne ishrane može da bude lako u teoriji, ali ne i u praksi. Zato je Sem Talbot, glavni kuvar jednog prestižnog restorana na Menhetnu, dao rešenje za ovaj problem.

Talbotu je sa 12 godina diagnostikovan dijabetes, na osnovu kog mu je strogo zabranjena konzumacija šećer. NJemu, kao profesionalnom kuvaru ovo je moglo da predstavlja veliki problem, pa je odlučio da se okrene traženju adekvatnog rešenja.

NJegova nova knjiga “The Sweet Life: Diabetes Without Boundaries” govori upravo o ovome. Evo njegovih saveta kako da smanjite unos šećera, a da ukus vaše hrane ne gubi kvalitet.

Foto: despositosFoto: despositos

Koristite začine
Kada kod kuće spremate neki slatkiš, možete da smanjite unos šećera tako što ćete umesto njega da koristite začine kao što su karanfilić, oraščić ili cimet. Kombinacija ovih sastojaka ne samo što je zdravija, već i daje bolji ukus hrani.

Probajte voćni pire
Voćni pire je odlična alternativa u desertu, marinadi, dresingu ili sosu. Prirodni šećeri u voću mogu da pruže slatkoću bilo kom obroku, a većina voćki, kao što su jagode, kruške, breskve, imaju visok nivo vlakana, koji usporavaju absorciju šećera u krvotoku.

Koristite med
Saće meda takođe može da bude odlična zamena šećeru, koja pruža pođednaku slatkoću, a ne utiče toliko na nivo šećera u krvi.

Koristite listove biljke stevija
Ova biljka je poznata još kao slatki ili šećerni list, a ne sadrži kalorije. Pored toga što je dobra za dijabetičare, takođe može da se koristi i kao alternativa za šećer tokom različitih dijeta.

Danas objavljeno

Musaka

Vanja A

Svijet pati od pandemije nesanice – karantin, briga i “plava svjetlost”

Vanja A

Da li je bolje koristiti tečni ili čvrsti sapun

Vanja A

Ostavite komentar