Ove godine virtuelno obilježavanje oslobađanja Mauthauzena - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Ove godine virtuelno obilježavanje oslobađanja Mauthauzena

Godišnjica oslobođenja nekadašnjeg koncentracionog logora Mauthauzen ove godine će zbog pandemije virusa korona biti obeležena “virtuelno”, najavio je Mauthauzen komitet Austrije.

Virtuelno obeležavanje održaće se 10. maja, na sajtu Mauthauzen komiteta Austrije, a pored oko 15 bivših logoraša, video-govor održaće i predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli, navodi Tanjug.

Obeležavanje će trajati oko sat vremena, a već 5. maja biće, preko interneta, pokrenute dve nedelje sećanja na žrtve sa jednominutnim video prilozima preživelih logoraša.

Svake godine se, u memorijalnom centru, na prostoru na kojem je bio nekadašnji koncentracioni logor Mauthauzen održava komemoracija povodom oslobađanja logora u maju 1945. godine.

Na obeležavanje svake godine dođe više hiljade ljudi iz celog sveta, a među njima je uvek i delegacija iz Srbije, koja polaže vence na spomenik srpskim žrtvama i učestvuje u defileu predstavnika zemalja čiji su državljani ubijeni u ovom logoru koji je bio deo zločinačke mašinerije Trećeg rajha, navodi Tanjug.

Zbog zabrane okupljanja, usled borbe protiv korona virusa, ove godine komemoracija će se održati u virtuelnom prostoru, koji omogućava učešće i onima koji nisu do sada, zbog prevelike udaljenosti, mogli da njoj uživo prisustvuju, kažu organizatori.

Danas objavljeno

Frizura koja će spasiti suhu i ispucanu kosu

Vanja A

Bivša glasnogovornica Trumpovih otkrila pravo lice Melanije: Nije bila zla, ali je imala lukavi trik

Vanja A

Ima problem sa alkoholom: Kraljici Elizabeti zabranili da pije

V.R.

Ostavite komentar