Ove godine na trgovce se žalilo 1.280 potrošača - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Ove godine na trgovce se žalilo 1.280 potrošača

Od januara do kraja juna ove godine na adrese 10 udruženja potrošača u RS pristiglo je 1. 280 prigovora, dok se u istom periodu lani na trgovce i pružaoce usluga požalilo 893 građana. Podaci koje, na osnovu evidencija udruženja, prikuplja odsjek za zaštitu potrošača pri Ministarstvu trgovine i turizma RS,…

Od januara do kraja juna ove godine na adrese 10 udruženja potrošača u RS pristiglo je 1. 280 prigovora, dok se u istom periodu lani na trgovce i pružaoce usluga požalilo 893 građana.

Podaci koje, na osnovu evidencija udruženja, prikuplja odsjek za zaštitu potrošača pri Ministarstvu trgovine i turizma RS, pokazuju da se povećava i broj udruženja koja se bave ovom problematikom, ali i povjerenje građana u njihov rad.

Više od polovine prigovora, pristiglih ove godine, upućeno je Udruženju „DON“ iz Prijedora, kojem se za šest meseci obratilo čak 670 građana iz nekoliko opština i gradova u RS. Udruženje „Zvono“ iz Bijeljine je u istom periodu primilo 265 prigovora, „Reakcija“ iz Banjaluke 82, Pokret potrošača RS iz Banjaluke 76 žalbi, „Oaza“ iz Trebinja 59, a „ToPeer“ iz Doboja 50. Istovremeno, Udruženje „CAM“ iz Šekovića primilo je svega 29 prigovora, „Žuti kišobran“ iz Gradiške 16, a „ŽIR“ iz istočnog Sarajeva svega 12 žalbi građana.

Murisa Marić, izvršna diretkorka priejdorskog Udruženja „DON“, kojem, po svemu sudeći, potrošači najviše vjeruju, poručuje da je dobro što raste svijest potrošača da imaju zakonom zagarantovana prava i da treba da se bore za njih. Upozorava, međutim, da je ovaj trend mnogo izraženiji na sjeveru RS, u Banjaluci, Bijeljini i Prijedoru, nego u drugim dijelovima Srpske.

Marićeva dodaje da i udruženja treba da se ozbiljnije pozabave ne samo trgovcima, nego i cijenama i kvalitetom komunalnih usluga, na koje se građani sve češće žale. Odluke gradova i opština koje se odnose na cijene vode, odvoza smeća, grijanja, javnog prevoza i drugih usluga u najčešće nisu usaglašene sa odredbama Zakona o zaštiti potrošača, upozorava ona.

– U najvećem broju slučajeva građani nemaju sa javnim preduzećima potpisane ugovore, te im nisu jasno naznačena njihova prava, ali ni obaveze, a ukoliko nema ugovora u javnim preduzećima pokušavaju da se koriste pravilnicima preduzeća, za koje građani i ne znaju. Time oni nanose ogromne štete potrošačima, koji zbog neznanja prihvataju određene odluke na svoju štetu. Mali se broj udruženja upustio u pravnu borbu s tim preduzećima i u akcije zagovaranje za promjene, kako bi potrošači dobili viši nivo zaštite – zaključuje Murisa Marić.

(Srpskainfo)

Danas objavljeno

Vlada Srpske: Biće predložen novi zakon o nepokretnoj imovini

Vanja A

Šolc: Ne možemo slati tenkove Kijevu

Vanja A

Jasno upozorenje: Spremni na nuklerni sukob?

Vanja A

Ostavite komentar