19. Novembra 2022.

Ove godine 100 beba manje u Banjaluci

Big Portal

Prema njihovim podacima, rođene su 2.793 bebe u periodu od 1. januara do polovine novembra ove godine.

“Od ukupnog broja rođenih beba u Banjaluci, 1.417 su dječaci, a 1.376 djevojčice”, istakli su oni.

Dodaju da je u istom periodu prošle godine, tačnije od 1. januara do polovine novembra, taj broj bio nešto veći, te su bile rođene 2.893 bebe.

“Najčešća imena koja su roditelji odabirali za djecu su, za dječake: Luka, Petar, Aleksej, Andrej, Aleksa, Pavle, Marko, Vuk, Lazar, Vukašin, Viktor, Filip”, kazali su oni te su dodali da su najčešća imena za djevojčice: Nastja, Ana, Anika, Sofija, Teodora, Una, Lana, Kalina, Mila, Isidora, Mia, Tara, Sara, Milica, Anastasija, Dunja.

“Tokom ove godine, kao vrlo rijetka imena djeci, a upisana u knjigu rođenih su, za djevojčice: Vasja, Ilina, Livijana, Daša, Maša, Asja, Saura, Nia, Ella, Monika, Iris, Margita”, istakli su oni.Prema njihovim riječima, upisana rijetka imena za dječake su: Balša, Jagoš, Aksentije, Velizar, Dorian, Anđelo, Zarije, Mijat, Vojko, Demijan, Vukan.

Kako je potvrdio sociolog Ivan Šijaković za “Nezavisne novine”, smanjenje broja rođenih beba u ovoj godini pravi je pokazatelj pada nataliteta.

“Ovo nam ukazuje da je došlo do promjena namjera, plana i orijentacije kod mladih ljudi”, istakao je on.

Mladi su zabrinuti za svoju budućnost i, kako on kaže, manje se odlučuju za rađanje.

“To je pokazatelj da se ne samo Banjaluka, već i Republika Srpska i Bosna i Hercegovina polako prazne te da se sada osjećaju posljedice odlaska mladih u druge države u prethodnih 10 godina”, poručio je Šijaković.

Kako on zaključuje, ovaj trend će se i dalje nastaviti jer nema pokazatelja da se poboljšavaju uslovi za razvoj porodice i kvalitet života u RS i BiH.

Kako kaže jedna Banjalučanka za “Nezavisne novine”, svojoj kćerki dala je ime Nađa jer joj je to ime lijepo, a dosta je kratko, što je i imala u vidu prilikom izbora imena za svoje drugo dijete.”Mom prvom djetetu muž je dao ime jer je moleći se u manastiru Ostrog poželio da svom djetetu da ime Vasilije”, poručila je ona.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare