22. Septembra 2022.

Ove Android aplikacije mogu da vam hakuju telefon – odmah ih obrišite

Big Portal

Iako se situacija poboljšala poslednjih godina, u Google Play prodavnici aplikacija i dalje je moguće naći softver koji nije bezbedan i koji može biti zloupotrebljen za praćenje i hakovanje vašeg uređaja, kao i za pokušaje prevare.

Evo pregleda nekih od njih.

QuickPic Gallery

Galeriju za fotografije, s pristojno velikom bazom korisnika, 2015. godine je preuzela kineska kompanija Cheetah Mobile i počela je da je koristi za prebacivanje korisničkih podataka na sopstvene veb servere.

Aplikacija je uklonjena iz Play Storea 2018. godine, ali se ponovno pojavila već 2019. Danas ima na stotine verzija pa je teško razaznati koja je izvorna. Stoga je najbolje da je uopšte ne instalirate.

ES File Explorer

Nekada jedna od najpopularnijih aplikacija za upravljanje datotekama sada je puna bloatwarea i oglašivačkog softvera, a i stalno pokušava da vas nagovori na preuzimanje dodatnih aplikacija.

Iz Play prodavnice je izbačena 2019. godine zbog prevare putem oglasa. Naime, automatski je kliktala na oglase bez znanja korisnika. Izbegavajte ju u svakom obliku.

UC Browser

Najpopularniji web pregledač za telefone u Kini i Indiji šalje korisničke upite za pretraživanje u Yahoo Indija i Google bez zaštite enkripcijom. Takođe, bez enkripcije šalje brojeve IMSI i IMEI, Android ID i Wi-Fi MAC adresu Alibabinom analitičkom alatu Umeng, a korisničke geolokacijske podatke Alibabinom alatu za mapiranje AMAP.

CLEANit

Iako je instaliran deset miliona puta i ima 85 procenata četvorki i petica među ocenama, ovog ‘čistača’ je potrebno izbegavati jer to što radi više šteti vašem pametnom telefonu nego što mu koristi, piše Make Use Of.

Hago

Aplikacija za četovanje i igranje igara u stvarnom vremenu sama po sebi ne predstavlja sigurnosni rizik. Ali, nudi mogućnost zarade novca igranjem i učestvovanjem, što može biti sumnjivo. A i to što nudi podsticaje za instalaciju van Playa ne uliva poverenje.

DU Battery Saver & Fast Charge

Još jedna aplikacija s ogromnim brojem preuzimanja i pozitivnih recenzija (7,6 miliona sa ocenom pet) problematična je zbog toga što ne može da utiče na brzinu punjenja vašeg uređaja, (iako tvrdi kako može). Ali vas zato zasipa oglasima i lažnim grafikama o tome šta i kako radi. Izbačena je iz Play prodavnice u aprilu 2019.

Dolphin Web Browser

Veb pregledač bez oglasa i sa podrškom za Flash i HTML 5 sakupio je više od 50 miliona preuzimanja. Ali, prati vas i šalje podatke o vama bez vašeg znanja i dozvole, uključujući i one o anonimnom surfovanju. Pa čak i ako koristite virtuelnu privatnu mrežu otkriće adresu koju je vašem uređaju dodelio provajder usluga pristupa internetu. Obrišite je odmah.

Clean Master

Pre nego što je uklonjena iz Play Storea 2019. godine, ova aplikacija je imala 600 miliona korisnika i 26 miliona recenzija sa odličnom ocenom. Ali, iza nje stoji Cheetah Mobile, što znači gomilu oglasa, suvišnog softvera i nagovaranja na instaliranje drugih aplikacija.

Uz to, ne radi ništa korisno – Android već neko vreme sasvim dobro optimizuje upravljanje radnom memorijom vašeg pametnog telefona.

Stoga je potrebno da je izbegavate. Kao i praktično sve antivirusne aplikacije, osim ako ne nameravate da instalirate softver mimo Play Storea ili da omogućite slobodan pristup ključnim delovima Androida na vašem pametnom telefonu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare