12. Maja 2021.

Ovdje se čuva izvorni grb dinastije Obrenović: Konak Gospodara Jovana najstarija građevina u Čačku

Big Portal

U samom centru grada na Moravi serdar Jovan Obrenović, je 1835. godine sagradio sebi konak. Radovi su započeti u martu, a završeni u septembru iste godine. Danas je ta građavina najstarija u Čačku i pretvorena je u muzej, jedinstven i po tome što čuva izvorni grb dinastije Obrenović.

“Danas u urbanističkoj kulturi grada Čačka konak Jovana Obrenovića zauzima istaknuto mesto kao građevina koja direktno oslikava autentuičan primer varoške arhitekture svog vremena, dok je potvrda njegovog porekla izgradnja kao građevina sa unapred utvrđenom namenom važan primer ostalim konacima koji čime značajan segment graditeljskog nasleđa iz vremena vladavine kneza Miloša Obrenovića. Izvorni grb se nalazi na ulaznoj južnoj strani konaka između dva prozorska otvora, a naslikao ga prota Janko Mikajlović Moler iz Nerišora 1835. godine”, rekla je za RINU Delfina Rajić, direktor Narodnog muzeja u Čačku.

Konak Jovana Obrenovića iz 1835. godine je tokom svog postojanja pretrpeo mnoge izmene i prepravke, 1979. godine proglašen je za kulturno dobro od velikog značaja. Imao je različite namene, u njemu je bilo Okružno načelstvo, bili su smešteni žandari, a zatim i školska poliklinika.

“Najstariji izgled konaka sačuvan je na crtežu Feliksakanice Gradskom trgu 1860. godine. Prostorni sklop starog konaka omogućio je da se u novoj postavci iz 1996. Odnosno, rekonstruisan 2006. godine obrade tri teme i to: Čačanski kraj od neolita do kraja srednjeg veka, Ovčarsko – kablarski manastiri i crkve čačanskog kraja, Čačanski kraj u ustancima i ratovima 1804 – 1941. Stalna postavka Narodnog muzeja otvorena je 1996. godine u konaku gospodara Jovana Obrenovića”, istakla je direktorka.

Konak je izveden kao spratna građevina pravougaone asimetrične osnove sa podužnim stranama orijentisanim u pravcu juga , odnosno severa, sa glavnim ulazom na južnoj strani. Konstruktivnim rešenjem i izborom materijala tipičan je predstavnik arhitekture balkansko – orijentalnog tipa, kao značajne stilske koncepcije koja je bila dominantna pri izgradnji građevina u kojima su živeli članovi vladarske porodice i njihove svite.

“U fasadnoj obradi karakterišu ga glatke fasadne površine sa izvučenim merkerom koji u spratnoj zoni seče niz jednostavnih prozorskih otvora, duboka streha, četvorosibna krovna konstrukcija, dekorativne dinačke kape dodatno doprinose sveukuopnoj likovnosti građavine i takođe su sastavni deo pomenute stilske orijentacije”, rekla je Delfina Rajić.

Inače, Jovan Obrenović rođen je u Srednjoj Dobrinji kod Užica 1786. godine. Učestvovao je na sastanku u Takovu i bici na Ljubiću 1815. godine, a zaslužan je i za obnavljanje Crkve Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku. Poznatiji kao Gospodar Jovan bio je komandant Moravsko-podrinske vojne oblasti, guverner disktrikta rudničkog i požeškog.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare