"Ovdje je korupcija zvanično državna politika, entitetska, kantonalna... - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

“Ovdje je korupcija zvanično državna politika, entitetska, kantonalna…

– BiH spada u red zemalja sa tzv. sistemskom korupcijom, odnosno među one zemlje gdje su politički, ekonomski i društveni odnosi i procesi utemeljeni na korupciji. S puno argumenata se može tvrditi da je ovdje korupcija zapravo zvanična državna politika i entitetska, kantonalna i opštinska dakako.

Ovo je u intervjuu SB kazao predsjedavajući UO “Transparensy internationala” u BiH Srđan Blagovčanin.

  • Ukoliko analizirate bilo koje postavljanje, imenovanje, tender, propis, vidjećete da je u funkciji korupcije – kaže Blagovčanin i dodaje da je o borbi protiv korupcije u BiH gotovo apsurdno pričati.

“Nema dakle nikakve sumnje da korupcija predstavlja jedan od najvećih, ako ne i najveći problem ove zemlje. Nažalost BiH nije postigla ni najmanji napredak na polju suzbijanja korupcije”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, pravosuđe koje bi trebalo da bude nosilac borbe protiv korupcije, ne samo da nije uspjelo procesuirati niti jedan ozbiljan slučaj političke korupcije, koja je najveći problem, već se suočava sa ozbiljnim unutrašnjim problemima koji ukazuju na postojanje problema korupcije unutar samog pravosuđa.

“S druge strane u medijima su prisutni gotovo svakodnevno navodi koji ukazuju na slučajeve korupcije, koji nažalost ne dobijaju institucionalni odgovor od strane institucija koje bi trebalo da ih istraže. Kao posljedicu imamo percepciju u javnosti da su svi korumpirani, što stvara kod građana apatiju i nepovjerenje u institucije odnosno nespremnost da prijavljuju slučajeve korupcije”, kazao je Blagovčanin.

Navodi da su u mnogo čemu kod nas stvari dovedene do apsurda.

“Vrlo je ilustrativan posljednji primjer imenovanja Nikole Špirića koji se nalazi na crnoj listi SAD zbog korupcije, u komisiju za nadzor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije”, naveo je Blagovčanin.

On kaže da nema nikakvih pomaka na polju borbe protiv korupcije već se BiH nalazi u slobodnom padu prema svim pokazateljima.

“Ovakvi pokazatelji korupcije upućuju na to da je u ovakvom stanju nemoguće provoditi bilo koji reformski proces, dok se ne napravi iskorak na suzbijanju korupcije. Jer kako usvojiti dobre zakone ako parlament djeluje na principu supermarketa u kojem možete kupiti poslanike. Kako reformisati obrazovanje, ukoliko obrazovne institucije funkcionišu na principu džu boksa, ubacite pare i dobijete diplomu”, kazao je Blagovčanin.

Naglašava da je ključni problem u BiH prisustvo fenomena zarobljene države.

“Prema našim ocjenama i nalazima, a koje djele i druge relevante institucije uključujujući Evropsku komisiju, ključni problem u BiH je prisustvo fenomena zarobljene države. Taj fenomen podrazumijeva efektivnu kontrolu nad institucijama i državnim resursima od strane uske grupe nosilaca političke moći. Tako da zapravo imamo situaciju da se djelovanje institucija stavlja u službu privatnih i partikularnih interesa”, precizirao je Blagovčanin.

On kaže da nema nikakvih pomaka na polju borbe protiv korupcije već se BiH nalazi u slobodnom padu prema svim pokazateljima.

“Ovakvi pokazatelji korupcije upućuju na to da je u ovakvom stanju nemoguće provoditi bilo koji reformski proces, dok se ne napravi iskorak na suzbijanju korupcije. Jer kako usvojiti dobre zakone ako parlament djeluje na principu supermarketa u kojem možete kupiti poslanike. Kako reformisati obrazovanje, ukoliko obrazovne institucije funkcionišu na principu džu boksa, ubacite pare i dobijete diplomu”, kazao je Blagovčanin u intervjuu SB.

(BN)

Danas objavljeno

Velika akcija policije protiv automafije u Banjaluci

M.

Gordana Tadić smijenjena s mjesta glavne tužiteljke Tužilaštva BiH

M.

Hrvatska: Preminule 23 osobe, 3.162 zaražene

M.

1 Komentar

sinke1 4 Februara, 2020 at 4:37 pm

sta..korupcija….ma kakav,nema toga ovde.

Odgovori

Ostavite komentar