Ovakva kafa ima određene benefite za jetru - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Ovakva kafa ima određene benefite za jetru

Pijenje kafe povezano je sa nižim rizikom za razvoj hroničnih bolesti jetre, kaže novo britansko istraživanje. Studija, objavljena u “BMC Public Health”, pokazala je da oni koji piju kafu imaju manji rizik da obole od neke bolesti jetre, pa i da od njih umru.

Benefinti su bili najizraženiji kod osoba koje piju četiri do pet šoljica kafe na dan a naglašenije kod onih koji su pili mlevenu kafu. Takkva efikasnost, misle naučnici, moguća je zbog antiinflamatornih i antifibrotskih svojstva kafe.

Studija

Nučnici su proučili podatke gotovo 500 hiljada osoba koje su pratili deset godina. Njih 78 odsto pilo je ili mlevenu ili instant ili kafu bez kofeina, ostali nisu pili kafu.

Tijekom studije zabeleženo je 3.600 slučajeva hroničnih bolesti jetre, a među nijma 184 slučaja hepatocelularnog karcinoma. Oni koji su pili kafu imali su 21 odsto niži rizik za obolevanje od bolesti jetre i 49 odsto niži rizik od smrti izazvane tim bolestima.

Najbolja je…

Najbolji učinak imala je mlevena kafa, ali i instant kafa i ona bez kofeina bile su povezane s dobrobitima. Prema naučnicima, mlevena kafa ima najveću visinu kaveola i kafestola, dva sastojaka za koje se smatra da štite jetru.

Dr Albert Do, hepatolog i profesor na Univerzitetu Jeijl, zdravim osobama preporučuje dnevno jednu do dve šoljice kafe sa kofeinom.

Ne preporučuje da se povećava unos kafe kako bi se eventualno poboljšalo stanje jetre.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Mafini sa zobenim pahuljicama i malinama

Vanja A

Isprobajte brzi TEST sa malim prstom

Vanja A

Skida i do 10 centimetara u struku i zateže kožu

Vanja A

Ostavite komentar