Ovako šef ruske države dočekuje Božić - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Ovako šef ruske države dočekuje Božić

U najvećoj pravoslavnoj zemlji na svetu najveći hrišćanski praznik je poseban događaj i proslavlja se u skladu sa običajima i tradicijom, koje se pridržava i predsednik Rusije Vladimir Putin.

Naime, šef Kremlja godinama unazad praktikuje da Božić dočeka u nekoj od mnogobrojnih crkava širom zemlje.

Tajno kršten

Putin obično Novu godinu dočekuje u društvu porodice i prijatelja, dok za božićnu liturgiju nenajavljeno posećuje neku od lokalnih crkava od Urala do Sibira. Putin se pridržava pravila da Uskrs obeležava u Moskvi, kada posećuje Hram Hrista Spasitelja. Prošle godine božićno jutro je proveo u Crkvi Preobraženja u Sankt Peterburgu.

Službu je vodio starešina crkve Nikolaj Brindin. Velelepno zdanje je bilo prepuno vernika i dece, a Putin se potrudio da izgleda kao sav normalan svet i ne odskače od okoline. Društvo su mu pravili gubernator Sankt Peterburga Aleksander Beglov. Posle molitve, Putin je starešini crkve darovao Hrista Pantokratora kao poklon za Božić.

Zanimljivo je da je Putin kao dečak tajno kršten upravo u Crkvi Preobraženja u Sankt Peterburgu, baš kao i njegova majka, što u sovjetsko vreme svakako nije bio poželjan obrazac ponašanja građana.

Pre tri godine Putin je Božić dočekao u Crkvi Presvete Bogorodice u selu Otrandoje u Voronježu, hramu koji je bio zatvoren 60 godina tokom SSSR. Za Božić 2006. Putin se nije libio da praznik provede u Jakutsku, u kojem je u tom trenutku temperatura bila 50 stepeni ispod nule.

Priprema govor

Ruski premijer i Putinov najbliži saradnik Dmitrij Medvedev Božić po običaju provodi u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, gde liturgiju služi patrijarh Kiril. Putin je najavio da će se 15. januara obratiti saveznom parlamentu i da će najveću pažnju posvetiti ekonomskoj situaciji i prihodu građana.

-Razmišljam o tome kako prevazići stagnaciju u primanjima građana, smanjiti broj ljudi koji žive na minimalnoj plati i o tome kako prevazići siromaštvo. Odluke o tome moraju biti donete. Zabrinuti smo, ja sam veoma zabrinut zbog stagnacije realnih primanja građana – istakao je ruski predsednik.

(Kurir)

Danas objavljeno

U ponoć izborna tišina: Pravo glasa ima 3,3 mil. ljudi

M.

Vučić se sastaje danas sa Bilčikom, Nemecom i Saracinom

M.

Američki “udar obezglavljivanja” Moskve?; “Nadamo se da ne sumnjate”

M.

Ostavite komentar