18. Marta 2020.

Ovako se Vuisić osvetio Bati: “Ovo sam čekao 20 godina”

Big Portal

Bata je važio za velikog perfekcionistu i glumca koji odmah pogleda ono što je snimljeno i često traži da se kadar ponovi. Pavle je uvek snimao jednom, eventualno dva puta, i svi su znali da ne smeju da pogreše jer on neće hteti da treći put ponavlja.

Zato je često i na ranijim snimanjima dolazilo do čarki između dva glumca jer se Pavle ljutio ako bi, na Batino insistiranje, morao da ponavlja scene. To je tako trajalo godinama

I tako je jednog dana na snimanju “Maratonaca” došla na red scena u kojoj je Paja trebalo da udari Batu daskom po glavi. Daska je bila od balze, vrste mekanog drveta, koje se zbog lakoće često koristilo u kaubojskim filmovima i generalno kao rekvizit u tučama, ali je Bata svejedno bio jako podozriv. Tražio je da se daska prvo proba na izvesnom Đoki koji je na snimanju radio kao “devojka za sve”.

Tako je Đoka nekoliko dana zaredom dobijao batine i uvek je govorio da je daska tvrda, Bata nije hteo da snima i scena se stalno odlagala.

Šestog dana, Paja je ubedio Batu.

”Ja ću da zarežem dasku, malo ću i da trgnem i ona će da se slomi, skoro te neću ni dodirnuti” obećao je.

Tako je i učinjeno. Daska je trebalo da pukne na određenom mestu, a rez je pokriven voskom kako se ne bi video na snimku.

Međutim, pre nego što je kamera krenula, Paja je okrenuo drugi kraj daske, ušao u scenu i iz sve snage zvuznuo Batu po leđima. Daska je pukla, ali ne kako je planirano, već od siline udarca, a na snimku se vidi kako Bati raste čvoruga.

”Okrenuo si dasku naopačke” prestravljeno je povikao snimatelj, piše Istorijski zabavnik.

”Nije naopačke, dvadeset godina čekam ovo. Neka sada vidi je li tvrda balza, mamu mu njegovu” jednostavno je rekao Paja i izašao iz kadra.

Danilo Bata Stojković umro je u 68. godini posle teške bolesti. Glumio je u gotovo svim najpoznatijim jugoslovenskim filmovima, a jedna od predstava kojima se proslavio je “Profesionalac” Dušana Kovačevića, koju je godinama igrao u beogradskom Zvezdara teatru.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare