19. Novembra 2022.

Ovako je izgledao Šekspir: Prodat portret star 400 godina, vjerovatno jedina slika slavnog umjetnika

Big Portal

Delo, koje datira iz 1608. godine, trenutno je izloženo u Londonu. Do 1975. visilo je u biblioteci nekadašnjeg doma porodice Danbi na severu Engleske, a od tada je u privatnom vlasništvu. Vlasnik portreta, je želo da ostane anoniman.

Preprodavci ovog umetničkog dela, tvrde da su Šekspir i umetnik imali “mnogo” zajedničkog i da je umetnik izrađivao portrete visokih članova dvorskog i jakobinskog društva.

Između ostalog, kažu da je slikar radio u Klerkenvelu u Londonu, u prostoru gde su se uvežbavale neke Šekspirove drame.

Dankan Filips, stručnjak za umetnost koji je proučavao delo pre prodaje, kaže da postoji više dokaza za portret nego za bilo koju poznatu sliku slavnog dramskog pisca.

“Delo sadrži monogram i datum, a autor portreta je umetnik ozbiljnog statusa koji je bio povezan sa drugim umetnikom koji je kreirao sliku za zbirku Šekspirovih drama Prvi folio.”

“Zahvaljujući porodici koja je volela Šekspira i podsedovala portret, slika stara skoro 400 godina nije pretrpela gotovo nikakvu štetu”, kaže Filips.

Istoričarka koja se bavi izučavanjem Šekspirovog lika i dela, Mišel Dobson rekla je za Daily Mail, da je ipak, ideja da se radi o verodostojnom prikazu Šekspira samo “nada”.

Ovo nije prvi portret za koji se tvrdi da je nastao za vreme Šekspirovog života. Na primer, 2015. godine, botaničar i istoričar Mark Grifits rekao je da je pronašao sliku za koju je verovao da je jedini autentični portret pisca nastao tokom njegovog života.

On je tvrdio da gravura na naslovnoj strani 400 godina stare knjige “The Herball Or Generall Historie of Plantes” sadrži četiri prepoznatljive figure, uključujući Šekspira, koji je u tom momentu imao 33. godine.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare