Ovako izgleda taksi samo za žene u Čečeniji - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Ovako izgleda taksi samo za žene u Čečeniji

FATIMA Džambulatova provjerila je mrtvi ugao i prestrojila se u drugu traku saobraćajne avenije u čečenskome glavnom gradu Groznom. U većinski muslimanskoj i konzervativnoj ruskoj republici, ona je jedna od vozačica taksi-službe samo za žene.  Za upravljačem bijelog automobila s purpurnim logom “Mekhkari”, što na čečenskom znači ”djevojke” i naziv je…

FATIMA Džambulatova provjerila je mrtvi ugao i prestrojila se u drugu traku saobraćajne avenije u čečenskome glavnom gradu Groznom. U većinski muslimanskoj i konzervativnoj ruskoj republici, ona je jedna od vozačica taksi-službe samo za žene. 

Za upravljačem bijelog automobila s purpurnim logom “Mekhkari”, što na čečenskom znači ”djevojke” i naziv je kompanije osnovane proljetos, objašnjava motive za pokretanje posla. Neke klijentice imaju muževe koji im ne dopuštaju da uđu u vozilo s drugim muškarcem, neke vjeruju da žene bolje voze, a nekima je jednostavno draže voziti se s osobom istog pola. 

Резултат слика за Mekhkari

Preduzetnički projekat

Osnivačica kompanije Madina Cakajeva prije pokretanja biznisa provela je istraživanje na društvenim mrežama o tome šta ljudi misle o ideji isključivo ženskog taksija. 

Projekat je kasnije dobio finansijsku podršku emiratske zajednice za preduzetništvo i inovacije Fajed koja je otvorila ogranak u Groznom prije dvije godine. Mekhkari za sada ima pet vozačica i vozni park s pet automobila. 

Libkan Bazajeva, čečenska aktivistica za prava žena, rekla je da se projekat ”ženskog taksija” trebao dogoditi odavno. “U sovjetsko doba mogli ste na prste jedne ruke izbrojati žene za volanom, znala ih je cijela republika”, kazala je. To se počelo mijenjati prije otprilike deset godina. 

Резултат слика за Mekhkari

Godine 2008. udruga “Women For Development” organizovala je školu vožnje za stotinjak žena, polovinu od njih u Groznom. Saobraćajni policajci u gradu s 270 hiljada stanovnika bili su šokirani, rekla je Bazajeva, ali kampanja je bila zarazna i žene za upravljačem su sada uobičajene. 

Zaklada Zajed uključila se u projekat jer ga smatra prikladnim “sa aspekta vjerskih normi i tradicija”. Taksi, naime, prima samo žene ili žene s djecom. 

Index

Danas objavljeno

“Sarmagedon”: Burek sa sarmom izazvao buru na društvenim mrežama

Vanja A

Pop zvijezde Kristina Agilera i Maluma objavili nove singlove

Vanja A

Takmičenje u jedenju luka, šampion pojeo 192 komada i nije zaplakao

Vanja A

Ostavite komentar