6. Maja 2020.

Ovako ćemo ići u kafić i frizerski salon

Big Portal

Prema uputstvu kafići, restorani i roštiljnice rad mogu organizovati isključivo u baštama objekata.

Radno vrijeme treba da bude omogućeno od sedam do 19 časova, a stolovi u bašti postavljeni tako da postoji distanca od dva metra između osoba koje sjede za različitim stolovima, navode iz Instituta.

Napominju i da za jednim stolom maksimalno mogu sjediti tri osobe osim ako se ne radi o članovima jednog domaćinstva, te da je potrebno obezbjediti dezinfekcije ruku na ulazu u baštu.

Potrebno je i održavanje fizičke distance osoblja od dva metra, te korišćenje maski i rukavica od strane osoblja i korisnika.

Takođe, piće i hranu treba platiti na mjestu koje je odvojeno od mjesta za izdavanje/preuzimanja narudžbe, odnosno jedna osoba preuzima narudžbu i naplaćuje, a druga izdaje naručeno.

Ukoliko to nije moguće organizovati, zaposleni moraju obavezno između naplate i izdavanja narudžbe dezinfikovati ruke i pult na kome se vrši istovremeno naplata i izdavanje narudžbe, istiće se u uputstvu.

Takođe, poželjno je korištenje jednokratnih čaša i drugog posuđa, te da je obavezna dezinfekcija stolova poslije odlaska svakog gosta, a dezinfekcija prostora, površina i sanitarnih čvorova najmanje dva puta dnevno, po potrebi i češće.

Frizerski i kozmetički saloni

U uputstvu Instituta za javno zdravstvo navode da će radno vrijeme frizerskih i kozmetičkih salona zavisiti od ukidanja policijskog časa tj. perioda zabrane kretanja za sve građane, ali u vrijeme trajanja ovog ograničenja, radno vrijeme treba da bude omogućeno od sedam do 19 časova kako bi dužim i normalizovanim radnim vremenom bilo smanjeno stvaranje gužvi.

Neophodno je naručivanje korisnika, te nije dozvoljeno čekanje usluge u salonu, navedeno je u uputstvu.

U jednom trenutku u salonu može biti usluženo onoliko klijenata koliko propisuje kvadratura (jedan klijent na 10 kvadratnih metara).

U manjim salonima (2 – 3 radne stolice), dozvoljen je rad sa klijentima na stolicama uz razmak od dva metra i maksimalno dva frizera/kozmetičara, dok ne smije biti prisutan nijedan klijent koji čeka uslugu unutar salona, saopšteno je iz Instituta.

Takođe, obaveza poslodavca je da na ulazu postavi plakat sa obavještenjem za držanje fizičke distance i nošenje maske, uz obavezu nošenje maske i rukavica za zaposlene i korisnika.

Takođe, svi moraju imati peškir ili jednokratni prekrivač koji se mijenja poslije svakog klijenta.

Obavezna je i dezinfekcija ruku korisnika pri ulazu i izlazu iz objekta od strane zaposlenih, kao i dezinfekcija obuće kroz kutiju sa dezinfekcionim sredstvom koja na ulazu mora da stoji označena.

Druge zanatsko preduzetničke radnje, kao i radnje sa informatičkom i telekomunikacionom opremom takođe se strogo moraju pridržavati uputstava Instituta.

Najvažnije su kontrolisan broj korisnika na ulazu, plakat sa obavještenjem za držanje fizičke distance i nošenje maske, te obavezno održavanje fizičke distance od dva metra.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare