Ovaj tanki dijamantski listić može da skladišti istu količinu podataka kao 1 milijarda Blu-ray diskova - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Ovaj tanki dijamantski listić može da skladišti istu količinu podataka kao 1 milijarda Blu-ray diskova

Istraživači sa Univerziteta Saga u Japanu razvili su dijamantsku pločicu ultra visoke čistoće za koju kažu da može pohraniti istu količinu podataka kao 1 milijarda Blu-ray diskova.

Pod pretpostavkom da izjednačavaju kapacitet skladištenja sa jednoslojnim Blu-ray diskovima, od kojih svaki može da uskladišti do 25 gigabajta podataka, ove male dijamantske pločice mogu da sadrže zapanjujućih 25 eksabajta.

Ako to stavimo u drugačiju perspektivu, najveći pojedinačni SSD koji je dostupan potrošačima u M.2 formatu je 8TB. Bilo bi ih potrebno 125.000 za skladištenje iste količine podataka kao jedna dijamantska pločica, ili 1 milion SSD-ova od 1TB.

Spremni za još zabavniju matematiku? Seagateov Exos X20 je jedan od hard diskova (HDD) najvećeg kapaciteta na tržištu sa 20TB (do sledeće godine, kada Toshiba isporuči HDD od 30TB), a košta 470 dolara. Bilo bi potrebno 50.000 tih diskova u vrednosti od 23,5 miliona dolara za skladištenje iste količine podataka kao jedna dijamantska pločica.

Evo još jednog zapanjujućeg broja – ona ima prečnik od samo 2 inča (oko 55 milimetara! Istraživači sa Univerziteta Saga sarađivali su sa kompanijom Adamant Namiki Precision Jewelry na revolucionarnoj tehnologiji skladištenja, koja ne sadrži više od 3 ppb (delova na milijardu) atoma azota.

U ovoj tehnologiji dijamantskih kristala, gas azota je morao da se koristi za postizanje visoke stope rasta, tako da su nečistoće azota sa koncentracijom od nekoliko ppm pomešane u kristal dijamantu i nisu mogle da se koriste u kvantnom računaru“, objašnjavaju istraživači. „S druge strane, komercijalno dostupni dijamanti ultra-visoke čistoće sa koncentracijom azota od 3 ppb ili manje imaju dimenzije od samo 4 mm kvadratnih, a čak i da bi se mogli koristiti za istraživanje, ne bi se mogli koristiti praktično“.

Naučnici su zaobišli su ovu prepreku koristeći jedinstvenu “step flow” metodu, kako bi postigli viši nivo čistoće. Ovo im je zauzvrat omogućilo da naprave pločicu znatno veću od 4 mm (ali još uvek malu), javlja HotHardware.

Ipak, ako ste pomislili da bi ovakva super memorija uskoro mogla naći primenu u vašem kućnom računaru ili telefonu, ipak ste se prenadali. Istraživači veruju da će ovaj medijum za skladištenje dijamantskim pločicama biti spreman za komercijalizaciju do sledeće godine za kvantne računare, a mi… da sačekamo još malo.

Benchmark.

Danas objavljeno

Kinezi prvi započeli proizvodnju 232-slojne 3D NAND memorije, prije zvučnih imena kao što su Samsung, SK Hynix i Micron

V.R.

Apple satelitska komunikacija spasila izgubljenog čovjeka na Aljasci

V.R.

San Francisko dozvolio policijskim robotima upotrebu smrtonosne sile

V.R.

Ostavite komentar