Ovaj scenario pripremao je mjesecima i nada se da mu je to slamka za spas od poraza - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Ovaj scenario pripremao je mjesecima i nada se da mu je to slamka za spas od poraza

Još uvijek aktuelni američki predsjednik Donald Tramp u srijedu je ishitreno proglasio izbornu pobjedu, a kada je u finišu brojanja glasova situacija počela da se okreće u korist demokratskog rivala Džoa Bajdena, zatražio je prekidanje prebrojavanja i zaprijetio Vrhovnim sudom.

Imajući na umu Trampovu sklonost da se sa protivnicima pravno obračunava i njegovu davne izrečenu prijetnju da će to učiniti i u slučaju Bajdenove tijesne pobjede, ovaj poziv da se ovogodišnja izborna trka riješi na Vrhovnom sudu nikoga nije iznenadila. Drugo pitanje je, međutim, da li će Tramp to uspjeti da sprovede u djelo, piše Blic.

Tramp se za sudski scenario pripremao mjesecima. Pokrenuo je kampanju protiv glasanja putem pošte, tvrdeći da će to dovesti do izborne prevare, udario je i na samu poštu, a u međuvremenu je Vrhovnu sud napunio konzervativnim sudijama.

Kada su rezultati juče pokazali da upravo poštanski glasovi donose Bajdenu tijesnu prednost na ključnim mjestima, Tramp je krenuo u akciju. Njegova pažnja je zapravo koncentrirana na tri “kolebljive” države, Pensilvaniju, Viskonsin i Mičigen, dijelove demokratskog “plavog zida” koje je 2016. Tramp “zacrvenio“.

Upravo u predstavničkim tijelima tih država republikanci su blokirali usvajanje pravila koja bi omogućavala da se glasovi pristigli poštom prebrojavaju paralelno sa glasovima prikupljenima na biračkim mjestima. Umjesto toga, poštanski glasovi došli su na red tek kada su prebrojani oni sa birališta. Ti glasovi, među kojima su u ogromnoj većini oni pristigli od demokratskih pristalica iz velikih urbanih sredina, preokrenuli su odnos snaga u Viskonsinu i Mičigenu i zaprijetili Trampovoj pobjedi u Pensilvaniji.
Kakve su Trampove optužbe?

Iz Trampovog štaba zatražili su ponovno prebrojavanje glasova u Viskonsinu zbog “abnormalnosti koje su primjećene” na izborni dan.

Nije jasno kad bi ponovno prebrojavanje trebalo da se održi, s obzirom na to da se takvi procesi po pravilu ne odvijaju sve dok službenici po okruzima saveznih država ne završe sa pregledom svih glasova. Ponovno prebrojavanje u Viskonsinu desilo se i 2016. godine, ali se razlika svela na nekoliko stotina glasova.

U Mičigenu, gdje je Tramp prošli put tijesno pobijedio, treba da prebroje još nekoliko hiljada glasova, od kojih mnogi dolaze iz okruga koji su tradicionalno demokratski. Tramp pokušava da zaustavi dalje prebrojavanje.

Ključna pritužba u slučaju Pensilvanije se odnosi na odluku ove države da dozvoli brojenje glasova koji su poslati poštom do izbornog dana, ali da oni mogu da stužu i do tri dana nakon toga. Republikanci su zbog toga uložili prigovor.

Republikanci su podnijeli optužbe i u Džordžiji, još jednoj državi u kojoj se lome koplja, odnosno u okrugu Čatam, zbog navodnih problema sa listićima koji su pristigli poštom. Stranački posmatrači tvrde da su vidjeli ženu koja je “dodala 50 listića u gomilu poštanskih glasačkih listića”.

Da li išta od toga može da završi na Vrhovnom sudu?

Vrhovni sud nema nikakva posebna ovlašćenja kojima bi zaustavio legalan proces prebrojavanja glasova, piše Bi-Bi-Si.

Štabovi kandidata mogu pravno da dovedu u pitanje situaciju u državama u kojima je razlika u broju glasova vrlo mala, ali ako žele da dođu do Vrhovnog suda, moraju da imaju argumente koji upućuju na neustavnost procesa.

Ako bude pritužbi na rezultate izbora u pojedinim državama, njih će morati da formulišu pravni timovi i podnesu ih sudovima tih država. Da bi pritužba prošla, te sudije bi morale da podrže pritužbe i narede ponovno brojenje glasova, a tada bi druga strana od Vrhovnog suda mogla da zatraži da poništi tu odluku.

Na nekim mjestima ponovno brojenje glasova naređuje se automatski ako je razlika u broju glasova dovoljno mala.

Foto: Shawn Thew/EPA
Autor: Srpskainfo

Danas objavljeno

Fijasko dijaloga Beograda i Prištine u Briselu – Kurti tražio da Vučić prizna Kosovo

M.

Požar u zgradi u Zadru, evakuacija stanara

M.

Detalji tragedije kod Prijedora: Bicikl prepolovljen od siline udara

M.

Ostavite komentar