Ketogena dijeta zaludila je svijet, a u njenu učinkovitost se kunu i brojne slavne osobe s Jennom Jameson na čelu. Upravo ona putem društvenih mreža obožavaoce često obavještava o svom napretku i nevjerovatnoj transformaciji, a najveće zasluge pripisuje upravo prehrani baziranoj na niskom unosu ugljenih hidrata te povećanom unosu masti. Ne zvuči privlačno? Ne padaju vam na pamet jela koja bi zadovoljila vaše profinjeno nepce, a istovremeno se držala smjernica ovakvog načina prehrane?
Pa, nakon što vidite dezert koji je kombinacija cheesecakea i brownieja mogli biste i vi poželiti iz temelja promijeniti svoju prehranu.
Zagovornici ketogene dijete tvrde kako je ključ samo u poznavanju smjernica i domišljatosti. Uz malo kreativnog razmišljanja lako ćete se dosjetiti da bademovo brašno može zamijeniti sve druge vrste brašna, a kakao čokoladu.
Za pripremu ovog dezerta trebaće vam malo više od jednog sata i ove namirnice:
Za biskvit
1/2 šoljice čokolade bez šećera
100 grama neslanog maslaca
tri velika jaja
1/4 šoljice stevije
jedna kašičica ekstrakta vanilije
Za kremu
250 grama punomasnog krem sira
jedno veliko jaje
tri kašike stevije
jedna kašičica ekstrakta vanilije
Priprema:
1. Zagrijte rernu na 170 stepeni Celzijusa.
2. Čokoladu i maslac stavite u mikrovalnu pećnicu na otprilike 1 minutu. Izvadite i promiješajte dok se sve ne poveže.
3. U drugoj zdjeli pomiješajte jaja, sladilo i ekstrakt vanilije te sve mikserom povežite. Nastavite miksati dok smjesa ne postane lagana i pjenasta. Dodajte otopljenu čokoladu i maslac te sve izlijte u pripremljen pleh.
4. U posebnoj zdjelici pomiješajte sve sastojke za kremu i dobro ih izradite mikserom. Kada smjesa postane pjenušava, izlijte je preko prethodno pripremljene smjese za biskvit i sve lagano pomiješajte kako biste dobili svijetle i tamne šare.
5. Pecite 35 minuta ili dok čačkalica umetnuta u središte kolačića ne izađe čista. Tada je vaš kolač gotov.
https://www.instagram.com/p/BttyqMcnMnm/?utm_source=ig_embed
https://www.instagram.com/p/BttyqMcnMnm/?utm_source=ig_embed