Ovaj lijek koristi se u liječenju virusa korona - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Ovaj lijek koristi se u liječenju virusa korona

Lijek pod zaštićenim nazivom MALCOVIR®, kojeg je razvila kompanija ZADA Pharmaceuticals iz Lukavca i koji se koristi u terapiji liječenja virusa korona, od danas je dostupan na tržištu Bosne i Hercegovine.

“Menadžment je na vrijeme prepoznao potrebu za razvojem ovog lijeka i uspjeli smo, evo, prvi u Bosni i Hercegovini, ali i na području jugoistočne Evrope, da ovaj lijek učinimo dostupnim našim klinikama i građanima, a zatim i svim ostalim zainteresiranim”, izjavio je za Preporod.info osnivač i vlasnik ove kompanije Davud Zahirović, prenosi MINA.

Prema njegovim riječima, sirovina za proizvodnju ovog lijeka ima dovoljno.

“Nama je bilo najbitnije da razvijemo lijek i da krenemo s njegovom proizvodnjom”, kazao je doktor Zahirović, pojašnjavajući da je riječ o proizvodu Hidroksihlorohin film tableta 200 mg, koje će se na tržištu pojaviti pod zaštićenim imenom MALCOVIR®.

Podsjetio je da je lijek Hidroksihlorohin film tablete 200 mg odobrila za upotrebu 28. marta i Američka agencija za hranu i lijekove (FDA).

“Uz MALCOVIR®, proizvodimo i lijek AZID, koji je takođe dio terapije za liječenje osoba zaraženih korona virusom. Prve pošiljke novog lijeka biće upućene centralnim apotekama u klinikima koje već imaju hospitalizirane osobe zaražene korona virusom”, dodao je Zahirović.

Naglasio je da ZADA Pharmaceuticals pomno prati sve novosti oko terapije i nova istraživanja u vezi sa liječenjem oboljelih od korona virusa, te da se u potpunosti stavila na raspolaganje nadležnim institucijama s ciljem zaštite zdravlja građana BiH.

(Fena)

Danas objavljeno

Amazon “popio” kaznu – 1,13 milijardi evra

Zeljka

Srbin uhapšen na Jarinju

M.

DILERI OSTAJU IZA REŠETAKA: Na području Banjaluke prodavali marihuanu i kokain

M.

Ostavite komentar