Potrebno ti je svega nekoliko sastojaka i cca 40 minuta za pripremu. Posluži ga prijateljima i porodici uz ohlađeno bijelo vino ili neki drugi osvježavajući napitak.
Potrebni sastojci:
Za koru:
1/2 šolje mljevenog keksa
3 kašike šećera
malo soli
1/2 šolje (8 kašika) putera, otopljenog
Za fil:
1 šolja limunovog soka
400ml zaslađenog kondenzovanog mlijeka
8 žumanjaca
3 kašike naribane limunove korice
Priprema:
Da napraviš koru, miješaj sve sastojke za koru u činiji dok se dobro ne sjedine. Sipaj smjesu u tepsiju za pitu duboku 20-ak cm. Pritisni na dno i uz stranice tepsije. Ostavi na stranu.
Da napraviš fil, u činiji pomiješaj limunov sok i zaslađeno kondenzovano mlijeko.
U drugoj posudi pomiješaj žumanca i koricu limuna zajedno električnim mikserom dok smjesa ne postane homogena, oko 6 minuta. Dodaj zaslađenu smjesu kondenzovanog mlijeka u jaja, miješaj dok se ne sjedini. Sipaj fil u koru od keksa.
Peci u prethodno zagrijanoj rerni na 170 stepeni oko 25 do 30 minuta ili dok se ivice ne stegnu, ali sredina još uvijek lagano podrhtava. Ohladi oko 1 sat na pultu prije nego što staviš pitu u frižider da se ohladi.
Ultra.ba