3. Novembra 2019.

Ovaj granični prelaz treba izbjegavati: Čekanje se može odužiti danima

Big Portal

Jedna od najviših planinskih puteva u Kirgistanu vodi nekadašnjim „Putem svile“ do graničnog prelaza Torugart s Kinom, preko Tanšana, planinskog masiva poznatog i po nazivu “Nebeske planine”.

Za prelaz od Narina u Kirgistanu do kineskog Kašgara potrebna je tona strpljenja, živaca, papirologije i sreće, tvrde oni koji su se upustili u tu avanturu negostoljubivim krajem. I to ne samo zbog logistike nego i zbog vremenskih (ne)prilika koje često znaju da iznenade pridošlice, nenaviknute na niske temperature i ledene vetrove.

https://www.instagram.com/p/Blmf58cDp0s/?utm_source=ig_web_copy_link

Bez detaljnog plana stvari lako mogu da pođu po zlu. Treba imati na umu da je granica često zatvorena – ne radi za vreme praznika, ali ni za vreme snežnih oluja ili velike gužve.

Prelaz je dopušten od ponedjeljka do petka od 10 do 17 sati, ali preporuka je da se dođe prepodne zbog brojnih provera. Jedan od papira koji je potrebno pokazati jeste onaj o ugovorenom prevozu sa ovlašćenom kineskom turističkom agencijom koja će vas odvesti do Kašgara ili neke druge destinacije, kirgiški službenici neće vas pustiti sve dok se vaš prevoz ne pojavi na kineskoj strani granice.

https://www.instagram.com/p/8OCpn3I945/?utm_source=ig_web_copy_link

Zatim sledi vožnja od šest kilometara do ničije zemlje, najviše tačke, odakle će vas prebaciti kineskim vozilom do kineske carine, pa 100 kilometara do imigracijske stanice koja je otvorena od 13 do 17 sati.

To sve mora da se plati oko 150 evra od Narjna do Torugarta i dodatne oko 300 evra do Kine. S obzirom na cenu, mnogi avanturisti koji se odluče na borbu s administracijom traže suputnike s kojima bi mogli da podele troškove. Moguće je, ali je komplikovano putovati svojim automobilom ili motorom jer je potrebna kineska vozačka dozvola ili posebna dozvola vlade.

https://www.instagram.com/p/BQWOu76gP2o/?utm_source=ig_web_copy_link

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare