1. Juna 2019.

Ova zdrava torta postaće vam omiljena čak i ako vas nije briga za vitku liniju

Big Portal

Kako se ne biste brinuli o višku kilograma i proveli ljeto u pareu pobrinula se ljubiteljka zdravog života i popularna blogerica koja se ističe savršeno stilizovanim fotografijama na društvenim mrežama Virpi Mikkonen. Naime, ona je prije nekoliko godina zbog zdravstvenih problema s kožom i želucem morala drastično promijeniti ishranu, izbaciti gluten, mliječne proizvode i rafinirani šećer, a kako je problem uspjela riješiti uz pravilan odabir hrane odlučila je svoje iskustvo podijeliti i s drugima. Srećom! Jer njene slastice su pravi raj za nepce.

U nastavku vam donosimo jedan od fantastičnih recepata s jagodama. Znate što je najbolje? Ova torta se ne peče!

 

View this post on Instagram

 

Welcoming June with this simple but lovely Strawberry Raw Cake 👋🏼🍓🍃 Here's the recipe for you, my junebugs – Enjoy! 🍓 Strawberry Raw Cake 🍓 Crust: 1/2 cup rolled oats 1/2 cup almond flakes 5 fresh dates, pitted 1 tsp vanilla extract 🍓 Filling: 2 cups cashew nuts (soaked for 1 hour and the rinsed) 1/2 cup fresh strawberries 1 ripe banana 1 cup oat milk (or almond milk) 5 tbsp organic local raw or coconut syrup juices of a half lemon 1 tsp vanilla extract 1/2 cup coconut oil, melted 🍓 On top: Fresh strawberries 🍓 Cake tin: 18 cm / 7 inches 🍓 Cover the bottom of the cake tin with a piece of parchment paper. Place the rolled oats and almond flakes into a blender. Add also the dates and vanilla. Puree until moldable dough. Press the crust on the bottom of the cake tin. Prepare the filling. Place the cahsews into the blender and belnd until fine crust. Add the strawberries, sliced banana, oat milk, honey, lemon juice, vanilla extract and the coconut oil. Blend until thick paste. Taste and add some sweeteness or vanilla, if needed. Pour the filling into the cake tin. Place the tin into the freezer and leave for 4 hours or until the cake is solid. Take out of the freezer and let thaw a moment. Top with strawberries. Serve and enjoy! #vaneljadreamcake

A post shared by VANELJA | Healthy Comfort Food (@vanelja) on

Za podlogu vam je potrebno:

1/2 šoljice zobenih pahuljica

1/2 šoljice badema u listićima

5 svježih datula, bez koštica

1 kašičica ekstrakta vanilije

 

Za kremu vam je potrebno:

2 šoljice indijskog oraščića (prethodno namočene sat vremena i potom isprane)

1/2 šoljice svježih jagoda

1 zrela banana

1 šoljica zobenog mlijeka (ili bademovog mlijeka)

5 kašičica kokosovog sirupa

soko od pola limuna

1 kašičica ekstrakta vanilije

1/2 šoljice kokosovog ulja, otopljenog

 

1. Na dno okruglog kalupa promjera 18 centimetara stavite papir za pečenje.

2. U blenderu sameljite zobene pahuljice i bademe te potom dodajte preostale sastojke. Smjesa bi trebala imati teksturu nalik tijestu.

3. Dobivenu smjesu utisnite u kalup oblikujući podlogu za tortu.

4. Indijske oraščiće sameljite u blenderu. Dodajte jagode, narezanu bananu, zobeno mlijeko, med, sok limuna, ekstrakt vanilije i kokosovo ulje. Sve dobro pomiješajte i provjerite je li vam dovoljno slatko. Prema ukusu dodajte ekstrakt vanilije.

5. Dobivenu smjesu ulijte u kalup i sve stavite u zamrzivač na minimalno četiri sata.

5. Desetak minuta prije posluživanja kolač izvadite iz zamrzivača, ukrasite ga jagodama i uživajte u fantastičnom okusu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare