Ova voća i povrća svi jedu, ali OPREZNO, mogu da vam UGROZE ŽIVOT - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Ova voća i povrća svi jedu, ali OPREZNO, mogu da vam UGROZE ŽIVOT

Uživanje u voću i povrću neretko pokvari alergija.

Često, i ukoliko se jave alergijske reakcije, teško može da se ustanovi koji je glavni okidač. Iako alergiju može da izazove bilo koja vrsta, najčešće se upozorava na jagode i celer.

Da li to u potpunosti odgovara istini, objašnjava mr sc. med. dr Veroslava Stanković, dijetolog Visoke zdravstvene škole strukovnih studija u Beogradu.

– Osim prozvanih jagoda i celera, najčešći uzročnici alergija su i kupine, kajsije, breskve, mladi grašak, mlade tikvice, krastavac, paprika, paradajz – kaže dr Stanković.

Delicious strawberries in basket isolated on white

Ako prvi put probamo neku namirnicu treba da imamo antialergijski lek, tabletu kalcijuma.

Reakcija na njih najčešće može da se javi na samom početku sezone, ali i kasnije, dokle god traju. Niko sa sigurnošću ne može da kaže da li će se alergija javiti, i kada. To zavisi od ranije izloženosti alergenima iz namirnica, zdravstvenog stanja, ali i od ukrštenih reakcija sa drugim alergenima.

Heap of fresh fruits on dark background

– Ako prvi put probamo neku namirnicu, a sumnjamo na alergiju, trebalo bi da imamo i neki antialergijski lek kao prvu pomoć, obavezno tabletu kalcijuma, i to šumećeg jer je najbolji, kao i antihistaminik – isitče doktorka Stanković.

Ukoliko se dogodi dramatična alergijska reakcija, praćena anafilaktičkim šokom, treba zvati  pozovemo Hitnu pomoć.

– Alergije mogu da se jave kod starijih osoba, iako su tu namirnicu konzumirali prethodnih godina – upozorava doktorka Stanković.

Alergije imaju i stariji kod namirnica koje su jeli bezbroj puta u životu.

Uzrok za ovakvu vrstu alergije nije poznat, ali se pretpostavlja da je došlo do oštećenja na nivou gastrointestinalnog trakta, za koji osoba nije znala. Kod ovakvih pojava mora da se utvrdi da li je alergija nastala kao reakcija na samu namirnicu ili, možda, na prisustvo rezidua, odnosno ostataka pesticida.

Nutritivne alergije se češće javljaju kod osoba koje su već alergične na polen ili grinje. Javljaju se i kod onih sa autoimunim bolestima. Znači, da bi se alergije javile, organizam mora da bude na neki način kompromitovan.

– Osim što može da bude po život opasna, ukoliko alergija traje duže može da dovede i do astme zaključuje dr Stanković.

Danas objavljeno

Trikovi kako izabrati savršene kestene, ispeći ih i lako oguliti

Vanja A

Zašto je tuširanje hladnom vodom veoma zdravo?

Vanja A

Štrudla od jabuka: Najlakši recept za kolač koji miriše na djetinjstvo

Vanja A

Ostavite komentar