21. Maja 2024.

Ova vježba može da vas oslobodi stresa i poveća energiju, a lako se izvodi

Prema istraživanjima, praktikovanje joge može smanjiti nivoe kortizola, koji je hormon stresa u telu. Pored toga, joga pomaže u jačanju nervnog sistema, koji je odgovoran za suočavanje sa stresom.

Među bezbroj vežbi koje pomažu u blagostanju, postoji jedna vežba koja odmah oslobađa od stresa i čak je idealna za početnike koji žele da ojačaju ramena, ruke i celo telo. Ovo je poza delfina (Catur Svanasana), u kojoj su podlaktice tačka nošenja težine. Međutim, uprkos činjenici da je to vežba za početnike, neki se mogu suočiti s poteškoćama u njenom izvođenju iz sledećih razloga:

  • ramena nisu jaka, pa stoga nisu ni podlaktice;
  • telo nije jako, pa je teško ostati u pozi;
  • vaši mišići nogu nisu jaki, tako da vam pete ne mogu dodirnuti tlo.

Poza delfina može biti i pripremna i prelazna poza za napredne poze kao što je poza podlaktice (Pincha Mayurasana) ili stoj na glavi. S podlakticama na podu, grudi pomažu u jačanju gornjeg dela leđa, bicepsa i tricepsa, mišića nogu i karlice.

Kako raditi pozu delfina?

Ako želite da isprobate pozu delfina, počnite s rukama i kolenima na zemlji. Savijte ruke i dovedite podlaktice do tačke u kojoj su ramena i laktovi u istoj liniji. S kukovima direktno preko kolena, oslonite nožne prste na pod. Dok se oslanjate na podlaktice, podignite kukove od poda. Ispružite noge tako da telo formira lambda (L). U zavisnosti od vaše fleksibilnosti, možete postaviti noge kako god želite ili što bliže.

Kada izbegavati vežbanje delfina?

Pošto poza delfina zahteva da glava bude ispod srca, trebalo bi da je izbegavate ako imate visok krvni pritisak, glaukom ili ste nedavno imali moždani udar. Takođe nije preporučljiva ako imate povredu ramena.

Koji delovi tela imaju koristi?

Poza delfina koristi sledećim mišićima:

  • ruke i ramena;
  • krstima;
  • biceps i triceps;
  • zadnjica;
  • zadnje tetive

Vežbanje poze delfina, osim što pomaže u jačanju ramena i ruku, takođe je i priprema za paunovu pozu. Pored toga, ovaj položaj pomaže početnicima da razumeju ceo koncept poravnanja i svesti. Poza delfina pomaže da se stimuliše energija u telu i stoga se može uključiti u sekvence joge protoka, a istovremeno vas oslobađa od stresa.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare