Ova Škoda nije smjela da se trka zbog Hladnog rata - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Ova Škoda nije smjela da se trka zbog Hladnog rata

U okviru 120 godina proslave istorije moto sporta, Škoda je podsetila na 1100 OHC, trkački automobil napravljen krajem 1950-ih s ciljem takmičenja u legendarnim 24 sata Le Mana, zbog politike to nikada nije ostvareno.

Konkretno, „teška politička situacija“ krajem 50-ih i početkom 60-ih, poznata kao „Hladni rat“, omogućila je 1100 OHC da se takmiči isključivo u komunističkim zemljama, gde se trkački automobil pokazao veoma uspešnim.

Bila je godina ranije – 1956, a 1958. 1100 OHC već je odnelo pobedu na stazi Mlada Boleslav. Izrađen je na rešetkastom okviru od tankozidnih čeličnih cevi i koristio je uzdužno postavljen 1,1-litarski motor povezan sa petostepenim menjačem.

Iako je četvorocilindrični proizvodio samo 92 ks, 1100 OHC je mogao da postigne 200 km / h zbog izuzetno male težine od 555 kilograma.

Samo su dva primera sa takvim telima napravljena 1957. i 1958. godine, dok su godinu dana kasnije napravljena još dva aluminijumska kupea. Na nesreću, oba originalna automobila su oštećena u nesreći, ali Škoda je uspela da „oživi jedan“.

Što se tiče performansi aluminijuma, oba se nalaze u Škodinom muzeju u Mladom Boleslavu u Češkoj i još uvek učestvuju u istorijskim trkama . Jedan od njih je u vlasništvu Škode UK.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Sintetičko gorivo (ni)je rješenje: Do 2035. biće ga dovoljno za samo 2% vozila u Evropi

Vanja A

Novi električni Hyundai prelazi 614 km sa jednim punjenjem

Vanja A

Petina električnih automobila prodatih u Evropi sklopljena u Kini

Vanja A

Ostavite komentar